Search
Close this search box.

Hurauta maukas vihersmoothie suositusta villivihanneksesta ja vitamiinipommista: nokkosesta

Elluyellow ja vihersmoothie nokkosesta

Käytätkö villivihanneksia ravintona? 🙂 Mä olen opetellut sitä viime vuosina paljon, mutta silti löydän itseni oikeastaan vaan nokkosen hyödyntäjänä 😀

Nokkosen käyttömme on lisääntynyt meillä eksponentiaalisesti viime vuosina, kun lapsetkin ovat ihastuneet nokkoslättyihin ja -pannariin. Viljelemme noin puolet yrttimaastamme nokkosta, jolloin sitä löytyy tuoreena versona läheltä ja pitkälle syksyyn.

Tänä kesänä olen innostunut myös hurauttamaan vihersmoothieni kasvimaamme nokkosesta.

Tässä jutussa annan teille muutamat vinkit nokkosen käyttöön, kertaan sen tärkeimmät vitamiinit ja jaan reseptin tuohon tämän kesän hittiini, vihersmoothieseen nokkosesta:)


Miten hyödynnän nokkosta ravintona?

Nokkonen ravintona

Syötäväksi nokkosesta kerätään 5-10cm mittaiset tuoreet versot ja/tai isot lehdet. Itse hyödynnän kasvimaastani aina tuoreimman noin 15 cm pätkän, jolloin kasvu jatkuu taasen sopivasti seuraavaan herkutteluhetkeen saakka 🙂 Myös juuria voisi ilmeisesti hyödyntää, mutta itse en ole ruvennut vielä siihen.

On hyvä muistaa, että nokkonen kerää haitallisesti vaikuttavia nitraatteja ja sen vuoksi niitä ei suositella kerättävän typpipitoisista paikoista, kuten lannoitetuilta viljelymailta. Nitraattien vuoksi nokkonen suositellaan ryöpättävän eli keitettävän noin 30s ajan kiehuvassa vedessä ja huuhdeltavan sitten hyvin.

Itse nautin nokkosta pääosin ryöpättynä. Ryöppään nopeasti nokkoset ja hurautan ne sileäksi blenderissä. Sitten käytän aivan pakastetun pinaatin tavoin esimerkiksi suolaisissa lätyissä ja pannukakussa. Sopii älyttömän hyvin ja on lastenkin mieleen 🙂

Sain maistaa nokkosta ensi kertaa vihersmoothiessa ”raakana” joogaretriitissä muutaman vuoden takaa ja rakastuin aivan. Smoothiekoneen terän hienontaessa nokkosen todella pieneksi, ei pisteliäistä karvoista jää tietoakaan.

Nitraatin kannalta olen itse päätynyt siihen, että tiedän kerääväni nokkoseni ei-typpipitoisesta maasta ja pidän raakana nauttimani määrät maltillisena, joten en ole tästä ”raakakäytöstä” huolissani.

Lisää nokkosen turvallisesta käytöstä ravintona voit lukea esimerkiksi Marttojen sivuilta.


Mitä vitamiineja ja kivennäisaineita nokkosesta saa?

Nokkonenhan on oikein super-vitamiinipommi! Tutumpaan Kippari-Kalle-pinaattiin verrattuna nokkosessa on C-vitamiinia jopa nelinkertaisesti!

Nokkonen sisältää:

  • valtavasti C-vitamiinia
  • reippaasti rautaa
  • lisäksi A-, B-, E- ja K-vitamiineja

Erityisen vitamiinipitoisia ovat nokkosen siemenet, joten hyödynnäthän ne 🙂

Lisää tietoa nokkosen ravintoaineista löydät esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden sivuilta.


Hurauta herkullinen vihersmoothie nokkosesta

Vihersmoothie nokkosesta

Ainekset:

  • 2 isoa kourallista nokkosta
  • 2 isoa kourallista pinaattia
  • 2 banaania
  • 1 lime/sitruuna
  • 1 avokado
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 2dl tuorepuristettua omenamehua

Ohje: Kerää nokkoset puhtaalta paikalta ja ei-typpipitoisesta maasta ja huuhtele ne tarvittaessa. Lisää blenderiin muut ainekset ja sekoita huolella. Nauti! 🙂

Ohjeen löydät videomuodossa uudemmalta Instagram-tililtäni: @elluyellow_wellbeing.

Meneekö testiin? Hyödynnätkö sinä muuten nokkosta tai muita villivihanneksia? 🙂

Iloa, aurinkoa ja vitamiineja kesäkuun puoliväliin toivotellen,

ElluJaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp