Search
Close this search box.

Virrat ja Ruovesi tarjoilivat huikean antoisan kesäkattauksen äiti-tytär-reissullemme

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Virrat ja Ruoveden kunnan kanssa.

Bongasitko jo @elluyellow -instagramtililläni missä päin Suomea nautimme tyttärieni kanssa tällä viikolla osana Suomen suven suloisimmat -kotimaanmatkailun kesäsarjaani?

Saimme nimittäin viettää ihanan äiti-tytär-reissun Virroilla ja Ruovedellä <3

Olimme jo viime kesänä tyttöjen kanssa ihastuneet Virtain kesätarjontaan. Lähdimmekin innoissamme tutustumaan niin Virtain uusiin kohteisiin kuin Ruoveden ennenkokemattomaan kesäänkin!

Tämän jutun lukaisemalla sulle selviää mm:

  • Millaisissa vanhoissa aarreaitoissa saimme kierrellä kummankin kunnan puolella?
  • Missä ravintoloissa ja kahviloissa saimme herkutella – ja millaisin näkymin?
  • Minkälaisissa majapaikoissa saimme tyytyväiset päämme tyynyyn painaa?

Monipuolinen eka reissupäivä Ruoveden kesässä

Startattiin äiti-tytär-reissumme Ruovedeltä, jonka kesään pääsimme tosiaan tutustumaan ensimmäistä kertaa. Mikäs sen parempi paikka aloittaa tutustuminen, kun Ruoveden ”kesän sydän”: Ruoveden Rantaravintola.

Meillä oli ilo lounastaa Rantaravintolassa itse kunnanjohtajan, Toni Leppäsen, kanssa. Herkullisen kalaleikkeen ja muusin sekä tyttöjemme lempparien, kanakorien, äärellä kuulimme kunnanjohtaja Leppäseltä mielenkiintoisia faktoja Ruovedestä.

Tiesitkö esimerkiksi, että Ruoveden asukasmäärä noin tuplaantuu kesäksi mökkiläisten ansiosta?

Yksi kesäksi eniten muuttuvista alueista on juurikin tämä ranta, joka herää henkiin kesäkauden startatessa 🙂 Perin suomalaista koivujen reunustamaa rantamaisemaa kelpasi kyllä ihailla lounasta nauttiessamme <3

Herkullisen lounaan jälkeen tutustuimme harvinaiseen luontokohteeseen, Runebergin lähteeseen. Ruovedellä kotiopettajana toimineen kansallisrunoilijamme kerrotaan kirjoittaneen kuuluisan Lähteellä -runonsa juuri tämän lähteen innoittamana.

Originellia lähteessä on voimakas pohjavesipurkauma ja ympäröivä luonnontilainen alue.

Seuraavaksi suuntasimme kauniimmalle ja monipuolisemmalle kirjakaupalle, jonka olin ikinä nähnyt: Vinhan kirjakaupalle. Täällä kuvankauniissa vanhassa puutalossa saimme tutustumiskierroksen toisen omistajan, Pasi Vainion, johdolla. Pääsimme ihailemaan kirjakaupan lisäksi myös antikvariaattia, galleriaa kuin yläkerran suloisesti sisustettuja majoitushuoneitakin.

Kuulimme samalla mielenkiintoisia tarinoita talon historiasta ja nykypäivästä. Perheyritys piti Vinhan kirjakauppaa kunnioitettavat 120 vuotta (1903-2023), neljän sukupolven ajan.

Reilu vuosi sitten Vinhan Kirjakauppa siirtyi Pasi Vainion ja Mikko Vartiaisen omistukseen. Tuolloin vanha rakennus kunnostettiin vanhaa kauniisti kunnioittaen ja Vinhan kirjakaupalla kääntyi uusi sivu.

Tuo sivu ei kuitenkaan ollut tyhjä, vaan se selvästi vilisi jo uusia unelmia ja ideoita. Visiittimme aikana kirjakaupassa kävi esimerkiksi kova tohina, kun siellä valmisteltiin Hidasta elämää -festivaaleja, jonka kaikki 500 ranneketta oli jo viikkoja sitten myyty. Ensi vuonna tapahtuma kasvaa kuulemma jopa nelinkertaiseen kokoon!

Lisäksi Vinhan kirjakaupassa järjestetään monipuolisesti muitakin tapahtumia, kuten heinäkuun lopussa Vinhan kirjajuhlat. Talveksi majoitushuoneisiin pääsee kirjailijat ja taiteilijat residenssiin.

Kierroksemme päätteeksi saimme nauttia herkulliset kahvit, limsat ja leivokset kahvilan kauniilla ja esteettömällä terassilla.

Vanhaa rakastavan kotimaanmatkailijan kannattaa ehdottomasti tehdä tänne ainakin kirjan ostos- ja kaffe-visiitti – mieluusti yöpyäkin <3

Kaunis laivamatka Virroille ja ensimmäinen yösijamme maatilamatkailu Haapamäellä

Saimme siirtyä Visuvedeltä Ruovedelle tunnelmallisella Tarjanne-höyrylaivalla. Tiesitkö, että vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda Tarjanne on maailman vanhin, edelleen samaa reittiä kulkeva höyrylaiva?

Tätä historiallista Runoilijan tietä kulkien nautimme kahden tunnin matkan kauniita maisemia ihaillen ja samettituoleilla rentoutuen.

Hopealinjojen Tarjanne liikennöi Tampere-Virrat väliä molempiin suuntiin aina 17.8 asti, Tampereelta Virroille aina keskiviikkoisin ja perjantaisin sekä Virroilta Tampereelle aina torstaisin ja lauantaisin. Kurkkaa tarkemmat aikataulut täältä.

Virroille saavuttuamme nautimme illallisen ravintola Baarpuurissa, johon rakastuimme viime kesänä. Tytöt valitsivat burgerit ja minä vuohenjuustosalaatin. Jälkkäriksi nautimme valtavat irtojäätelöpallot: NAM!

Illallisen nautittuamme suuntasimme kohti Vaskivettä ja suloista maatilamatkailu Haapamäkeä – ensimmäisen yön majapaikkaamme.

Täällä saimme Noora-emännän sydämellisen vastaanoton ja söpön huoneen Päätalo Setälästä, hirsien turvallisesta suojasta. Tutustuimme suuren pihapiirin vehreisiin pelikenttiin ja valtavasti vanhoja aarteita sisältävään museoon.

Tytöt rakastuivat erityisesti pupuihin: Elviin, Hilmaan ja Kerttuun sekä Miina- ja Mauno-kissoihin.

Antoisan päivän päätteeksi saimme rentoutua pehmeissä löylyissä, pulahtaa virkistävään järviveteen ja nauttia herkullisen iltapalan.

Killinkosken Wanha tehdas ja maukas lounas Kitusen Kievarissa

Seuraavan kesäpäivän aloitimme nauttimalla herkullisen aamiaisen Haapamäellä: leipiä, leikkeleitä, kananmunaa, kasviksia, puuroa, jugurttia, mysliä… Vaikka ja mitä!

Aamiaisen vahvistamana lähdimme tutustumaan Killinkosken Wanhaan tehtaaseen ja sen yllättävän monipuoliseen alueeseen.

Ihmettelimme 100 vuoden takaista nauhan tuotantoa ja koneistoa, ihailimme värikkäitä gallerioita ja kokoelmia: valtavaa kamerakokoelmaa, vanhaa elokuvateatteria, Marjaliisa Pitkärannan kauniita postikortteja…

Tytöt löysivät värikkäistä kangasmerkeistä ilahduttavan monta tuttua suomalaista kaupunkia, jossa olemme kesäisin vierailleet 🙂

Tiesitkö, että Killinkoski on paitsi 100-vuotiaan suomalaisen nauhateollisuuden tyyssija, niin täällä on lisäksi sijainnut myös Suomen ensimmäinen makaronitehdas?

Lopuksi nautimme herkulliset jäätelöt & kaffet sekä kiertelimme innoissamme valtavan kirpputorin. Minkä aarteen sieltä löysinkään: pitkään etsimäni Arabian mansikka-pomonan, isommassa koossa <3

Lounaan herkuttelimme Virtain elinkeinopäällikön Tiina Perämäen mukavassa seurassa Kitusen Kievarissa. Kesäloman parhautta, kun lapset saavat valita valtavasta valikoimasta juuri haluamansa annoksen!

Päädyimme niin pizzoihin, kotzoneihin kuin mozzarellatikkuihin ja ranskiksiinkin 🙂

Lounaan jälkkärinä kävimme kiertelemässä koiratarvikeliikkeessä, VIPstoressa ja ostimme Tildalle tuliaiseksi vaikka ja mitä: pari uutta lelua (keltaista tietenkin), puruluita, uudet hammasharjat ja -tahnan… Saimme sydämellistä ja ammattitaitoista palvelua.

Tänne pitää ehdottomasti tulla toistekin!

Toiseksi yöksi Ruovedelle ja päät tyynyyn Haapasaaressa

Illaksi palasimme Ruovedelle, jossa saimme nauttia virkistävät jäätelöt ja limsat Laivaravintolassa, kesäisin järvinäköaloin ja Ruoveden elinvoimapäällikön Tanja Lahden kanssa jutellen.

Tanja kertoi, että Vinhan kirjakaupan Hidasta elämää -festivaalien lisäksi Ruovedellä kokoontuu viikonloppuna kevyet 800 motoristia! Kunta vilisee totta tosiaan turisteja pian 🙂

Toisen yön majapaikkamme oli Ruoveden Haapasaaressa sijaitseva Ruovesi Camping ja sen monipuolinen majoitusalue. Saimme aivan ihanan hirsimökin järvinäköalalla: majoittujia olisi mahtunut tuplasti meidän verran! Ensi kerralla serkkujen tai ystävien perhe messiin 🙂

Nautimme mökin rauhasta isoilla sohvilla lueskellen, valtavaa telkkaria katsellen ja omassa saunassa löylytellen.

Mökkien lisäksi alueelle voi tulla esimerkiksi asuntoauton tai teltan kanssa.

Luontoretki Helvetinjärvellä kruunasi kesäreissumme

Viimeisen aamupäivämme Ruovedellä vietimme reippailemalla ja ihastelemalla huikeaa luontoa Helvetinjärven kansallispuistossa. Täällä olin käynyt viimeksi esikoismimmini ikäisenä leirikoulussa, noin 20 vuotta sitten 😀

Nyt kävelimme oikein sopivan reitin: noin 4km mittaisen Helvetistä itään -luontopolun. Tuo reitti johti meidät Helvetinkolulle ja kauniille näköalatasanteelle, jossa sain mieleeni pieniä muistikuvia visiitistäni siellä vuosikymmenten takaa.

Oli jotenkin liikuttunut olo olla näissä maisemissa nyt omien alakoulu-ikäisten tyttärieni kanssa <3

Reippailun jälkeen mahamme murisikin siihen tapaan, että suorastaan kuulimme Ravintola Helvetin Portin kuiskailevan meitä luokseen 😉

Saimme nauttia ravintolan aurinkoisella terassilla todella herkullista Näsijärven kuhaa, todellisesta lähi-villisiasta valmistettua hampurilaista, makkara-perunoita sekä tietenkin reissun päätösjätskit. Erityinen kiitos uunituoreesta leivästä ja jokaiseen annokseen kuuluvasta raikkaasta, kunnon kokoisesta salaatista.

Ajattelimme tästä jo lähteä kotimatkalle, mutta…

…mikä suloinen eläinmaailma meitä odottikaan Ravintola Helvetin Portin naapurissa: omistajien valtava ja todella persoonallinen kotieläinpiha, jonne pääsi maksutta tutustumaan.

Siellä saimme tavata niin villisiat ja strutsit, kalkkunat ja ankat, kuin ylisöpöt 5-viikkoiset koiranpennut ja 4-päiväiset tipusetkin!!

Voitte varmaan kuvitella, että eläinrakkaat tyttäreni olivat jo pystyttämässä telttaa viikonlopuksi koiratarhan viereen 😀 Ja olisinpa itsekin voinut jäädä ikuisuudeksi pehmoista karvaa silittelemään… <3

Kotimatkalla tytöt laskivat, että olimme kahden päivän aikana tavanneet peräti 10 eri eläinlajia ja kahden niistä pentujakin!! Aikamoisen eläinrikas reissu <3

Lämpimästi suosittelen tutustumaan Virtain ja Ruoveden monipuoliseen kesätarjontaan tänä kesänä!

Viimeistä viedään Suomen suven suloisimmat -kotimaanmatkailun kesäsarjassani!

Pysy kuulolla IG-tililläni , jossa näette aina stoorien kautta ensimmäisten joukossa missä päin milloinkin reissaamme <3

Iloa ja aurinkoa kesäpäiviisi toivottaen,

Ellu

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp