Search
Close this search box.

Kun mustavalkoinen terveyskäsitys ja syömishäiriö olivat pilata elämäni, hyvinvointini ja kehosuhteeni

Elisa ikkunalaudalla
Elisa ikkunalaudalla

Kun mustavalkoinen terveyskäsitys ja syömishäiriö olivat pilata elämäni, hyvinvointini ja kehosuhteeni

Oon tällä viikolla jutellut teille uudella @elluyellow_wellbeing -nimisellä Instagram-tililläni terveyden mustavalkoisuudesta. Paljastin nimittäin alkuviikolla, että yritystoimintani laajenee: värikkäät hyvinvointivalmennukseni alkavat 1.9.2022! Ja tästä olen todella innoissani. 🙂

Muutosvalmennukseni tulevat olemaan vastalääkettä dieettikulttuurille ja mustavalkoiselle terveyskäsitykselle. Ne tulevat olemaan kapinointia hyvinvoinnin ääripäitä vastaan.

Valmennuksissa etsitään ja löydetään juuri sinun omannäköinen tapasi voida hyvin. Opetellaan yhdessä värikästä hyvinvointia sekä joustavaa ja armollista suhdetta terveyteen.

Ennen kuin valmennukset 1.9.2022 alkavat voit liittyä VIP-jäsenenä värikkääseen hyvinvointiyhteisööni 🙂 Laita Instagramissa tai sähköpostitse (elisa@elluyellow.com) viesti ”SEIKKAILIJA”, niin olet mukana VIP-porukassa, jotka saavat tietoja valmennuksista ensimmäisenä sekä muita rahanarvoisia etuja. VIP-jäseneksi liittyminen ei sido mihinkään <3

Ajattelin, että voisin tässä kohtaa kertoa vähän tarkemmin teille oman tarinani siitä, miten mustavalkoinen suhde terveyteen – erityisesti ruokaan ja liikuntaan – on ollut pilata elämäni. Miksi ajattelen, että se ei todellakaan toimi.

Kuulen myös todella mielelläni kommenteissa täällä tai Instagramin yksityisviesteissä sinun tarinasi. <3

Minä opin jo varhain lapsuudessa mustavalkoisen suhtautumisen terveyteen.

Näin 90-luvun lapsuudessani läheltä, miten dieettikulttuuri ei toiminut ylipainon hallinnassa. Miten kaalikeitot, laihdutuspatukat ja trendidieetit toisensa jälkeen pettivät. Miten dieetti toisensa jälkeen painot kohosivat alkuperäistäkin korkeammalle.

Ja miten suhde ruokaan ja liikuntaan, kehoon ja koko terveyteen, vääristyi.

Lukioaikana innostuin itse terveyden edistämisestä ja ylipainon ennaltaehkäisystä. Päätin, että minustahan ei koskaan ylipainoinen tule ja tuosta päätöksestä alkoi kiero sota, jonka tuolloin ajattelin olevan vain hyväksi minulle.

Aloin tutkailemaan tarkemmin ruokien ravintosisältöjä ja laskemaan syömisiäni enemmän. Tekemään kieltolistoja ”epäterveellisistä” ruuista ja valitsemaan lautaselleni korostetusti ”terveellistä” ruokaa.

Innostuin myös lenkkeilystä, josta tulikin ”mahtava lisä” jo valmiiseen jumppa-aikatauluuni: jumppamatkanhan voi nyt juosta!

Karsin myös unesta ja heräsin aamulenkeille ennen koulupäiviä. Koulupäiviä, jolloin hikaroin arvosanoja ja suoritin täysillä koulutehtäviä. Koulupäiviä, jolloin ohitin pikaisella väistöliikkeellä kehoni ja mieleni kuiskaamat viestit väsymyksestä.

Ja muuta tosi järkevää…

Opin täysin vääristyneesti, että terveys = ruoka ja liikunta. Opin täysin vääristyneesti nauttimaan hallinnan tunteesta syömisessä ja liikkumisessa – samalla kun muu elämä tuntui murrosiän myllerryksessä hajoavan.

Olen nyt jälkeenpäin terveys- ja hyvinvointialan koulutusteni ja elämänoppieni ansiosta diagnosoinut itselleni ortoreksian. Syömishäiriön, jossa suhtaudutaan sairaalloisen tarkasti terveyteen, syömiseen ja liikuntaan.

Sillä sitä se oli.

Sairaalloisen mustavalkoista.

Elluyellow Gaggui kaffelan hedelmiä nauttimassa

Opin tuolloin lisäksi, että terveysmuutokset ovat aina valtavia ja överi-tiukkoja. Opin tuolloin, että muutokset toteutetaan dieeteillä, jotka haisevat keitetyltä kaalilta ja maistuvat teennäisiltä lisäaineilta.

Opin muutoksista, joissa päätetään tiukat treenisuunnitelmat, joita toteutetaan hampaat irvessä. Kunnes ”repsahdetaan”.

En ymmärtänyt tuolloin, mitä ymmärrän nyt. Sen, että näissä muutoksissa unohdetaan ELÄMÄ. Nautinto. Joustavuus. Sallivuus. Armollisuus. Ilo. Mielenterveys. Kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Muutamia mainitakseni.

Elluyellow värikäs kahvikuppi ja keltainen villapaita

Tätä kaikkea elin todeksi, kunnes tulin elämäni ensimmäiseen isoon T-risteykseen. Valinnan äärelle, jossa piti päättää valitsenko tiukat mustavalkoiset sääntöni vai värikkään ja hyvinvoivan ELÄMÄN.

Tuosta T-risteyksestä ja parista muusta elämäni isosta risteyskohdasta kerron teille seuraavassa jutussa.

Sillä välin olisi ihana kuulla, kuulostaako tällainen mustavalkoinen terveyskäsitys teistä jollekin tutulta?

Tästä mustavalkoisesta terveyskäsityksestä voit tulla kanssani juttelemaan myös IG-livessä lauantaina 23.7 klo 18. Mulle saa laittaa näistä aina myös sähköpostia (elisa@elluyellow.com)<3

Halauksin,

Ellu

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp