Search
Close this search box.

Laadukasta kulttuuria, huikeaa luontoa ja valtavasti kaunista keltaista – rakastu Kajaanin kesään

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua
Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Laadukasta kulttuuria, huikeaa luontoa ja valtavasti kaunista keltaista – rakastu Kajaanin kesään ja kotimaanmatkailuun

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Kajaanin kanssa.

Olen ollut kerran Kajaanissa työmatkalla. Tuolloin oli marraskuu ja räntää satoi poikittain naamaani. En ehtinyt kuin tehdä työni ja hypätä taas junaan kotimatkalle.

Nyt oli aika korjata tuo vääryys! Tutkia, mitä kaikkea Kajaani tarjoaakaan kotimaanmatkailijoille? Selvittää, millainen Kajaani on kesäturistin silmin.

Ja upeahan se oli <3

Tässä jutussa sinulle selviää:


Kajaanin Runoviikko tarjoaa vuosittain runouteen, lausuntaan ja pienteatteriin erikoistuneen koko perheen festivaalin

Kajaanin Runoviikko on perustettu jo vuonna 1976 ja onkin näin koko Suomen vanhin ja laajin runoon, lausuntaan ja pienteatteriin erikoistunut festivaali. Runoviikolla on viiden päivän ajan ohjelmaa koko perheelle ja me pääsimme nauttimaan tämän vuoden Runoviikon avajaisista 🙂

Ihastuimme avajaisissa Einoa-yhtyeen pehmeään runofolkkiin sekä Leo ja Olli Sukuvaaran katutansseihin pohjautuvaan huikeaan koreografiaan. Myös Seela Sellan avajaispuhe oli koskettava ja mieleenpainuva.

”Saattaa kuulostaa naiivilta, mutta maailman parantaminen on aloitettava itsestämme ja lähipiiristämme. Kuten Anne Frank sanoi: ”Kuinka ihanaa, ettei kenenkään tarvitse odottaa hetkeäkään, että voi tehdä maailmaa paremmaksi.””

Seela Sella Runoviikon 2022 avajaispuheessaan


Keskustakierros Rauniolinnan ja Markkinakadun kautta illalliselle Ravintola Ranchiin

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Vierailimme Runoviikon avajaistilaisuuden jälkeen Rauniolinnassa, joka sijaitsee veikeästi aivan keskustan ytimessä ja ison tien ”alla”. Luimme historiaa linnasta, joka pystytettiin jo 1600-luvulla – tuolloin keskelle korpea – ja ihmettelimme puhuttelevia, labyrintinomaisia raunioita.

Olimmekin jo ennen matkaamme kuulleet pikkulinnuilta, että pääsimme Kajaaniin vierailulle vuoden vilkkaimpana viikkona. Sen todella huomasimme heti Rauniolinnoilta keskustan ytimeen päästyämme, kun Markkinakadulla kävi kova kuhina.

Markkinakatu järjestetään vuosittain aina näin heinäkuun alussa ja kaikki myyntipaikat olivat tänäkin vuonna varatut. 7- ja 9-vuotiaat tyttöseni pysähtelivät yhdelle jos toisellekin lelua ja pientavaraa myyville kojuille, minä taas toinen toistaan ihanimmille korviskojuille 😀 …ja juu, puoliso kantoi laukkuja 😉

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Illallisen pääsimme nauttimaan tunnelmalliseen ja viihtyisään Ravintola Ranchiin. Nautimme kattohirsien kotoisasta ja lämpimästä tunnelmasta, lapsiystävällisestä palvelusta ja toki herkkuruuasta.

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Erityisen maukkaita olivat lasten listan hampurilaiset, Oulajärvestä kalastettu ja limellä maustettu kuha sekä ihanan marjainen vadelmasorbetti. Limen laitoin heti kodinkin kauppalistaan: miten mainiosti se raikastaa paitsi hellekesän juomia, myös suolaisia ruokia 🙂Hurmaava keltainen kartanohotelli Karolineburg: Suomen pohjoisin kartanohotelli

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Ensimmäisen kesäyömme nukuimme upeassa keltaisessa kartanohotellissa Karolineburgissa. Jo ensi näkemällä aloin kirjoittamaan muuttoilmoitusta tänne – arvasitte varmaan jo ykköskuvan nähtyänne 😉

Tämä Suomen pohjoisin kartano on jo kohta 200 vuoden ikäinen. Kunnioitettavaa ikää henkii niin kartanon malli, ihanat ruutuikkunat ja valloittava pihapiiri. Arvostin kovasti, että myös sisustuksen on annettu henkiä kauniisti vanhaa aikaa.

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Saimme todelliseksi iloksemme ja onneksemme nukkua kesäyömme kartanon upeimmassa ja tunnelmallisimmassa sviitissä: Karolinasviitissä <3 Tuohon sviittiin kuuluu paitsi kaksi todella tilavaa makuuhuonetta, myös valtava oleskelutila, oma sauna ja mielettömän kaunis puutarhaan avautuva parveke.

Tämä on totta tosiaan Pohjois-Suomen kaunein kartanosviitti!

”Oi nam, mitä mansikkaherkkuja! Saanko mä äiti yhden nyt heti? Tuolla ihanalla kesäparvekkeella!”

7-vuotias pikku kartanoneitoni

Lempeän kesäyön nukuttuamme, nautimme monipuolisen ja herkullisen aamiaisen kartanomaiseen tyyliin kristallikruunujen loisteessa.

Minulle maistui parhaiten herkullisen keltainen, samettinen ja juuri sopivan makea tuorepuuro. Tyttäreni taas nauttivat samettisista karjalanpiirakoista, rapsakoista croissanteista ja kirpsakasta kiivistä. Puolisolleni maistui erityisen hyvin leipäjuusto lakkahillolla ja luonnonjugurtti hunajalla.

Ihanan originelleja makuja, joista ei joka torstai pääsekään nauttimaan <3

Karolineburg on ehdoton valinta sinulle, joka rakastat keltaista ja vanhanajan tunnelmaa, haluat nauttia persoonallisemmasta kesäyöstä sekä hulppeasta aamupalasta 🙂Oulujärvi-risteily tunnelmallisella Kouta-höyrylaivalla luonnonkauniiseen Ärjänsaareen

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Toisen Kajaani-päivämme vietimme hulppeasti vesillä Kouta-Höyrylaivalla: Suomen pohjoisimmalla sisävesihöyrylaivalla. 100-vuotias Kouta vei meidät upealle Ärjänsaarelle. Tämän saaren maisemia olin muutamankin Instagram-tilini pitkäaikaisen ihanan seuraajani kautta ihaillut Instagramissa ja olimmekin odottanut tätä kesäpäivää jo pitkään.

Päivä ylitti kuitenkin kaikki odotuksemme! Hiekkaranta oli vielä upeampi kuin kuvista pystyi päättelemäänkään – ehkä myös siksi, kun sitä pääsi itse nyt hipsuttelemaan omin paljain varpain <3 Samalla kuulostellen hämmästyttävää hiljaisuutta ja vain aaltojen lempeää kohinaa.

Täällä luonnon helmassa hymy oli herkässä ja se tuntui alkavan sielusta saakka 🙂

Ärjänsaaressa on tarjolla monenlaista kesä-aktiviteettia: saa vuokrata fatbikeja ja sup-lautoja, kokeilla melontaa tai ottaa vaikkapa erä mölkkyä. Meidän perhe valitsi kävelyn polkuja ja pitkospuita pitkin, lampaiden tervehtimisen sekä uimisen pariinkin otteeseen. AH!

Laiva on saaressa noin 2,5 tuntia, joten mukavasti ehtii niin nauttia luonnosta tavalla jos toisellakin kuin kahvitellakin. Kahvilalle spessupisteet super-herkullisesta ja lähellä tuotetusta terva-jäätelöstä, NAM <3

Paluumatkalla nautimme Kouta-laivassa tarjoillun herkullisen lohikeiton kera paikallisen leipomon, Pekka Heikkisen ja kumppanien, Ärjänleivän – tottakai 🙂 Tätä ”Kaenuun versiota saaristolaisleivästä” olimmekin saaneet jo appiukkoni suosituksesta kertaalleen maistaa: todella maukasta niin aikuisten kuin lastenkin suuhun.

Koutalla pääsee päiväristeilylle Ärjänsaareen kesällä 2022 ke-to klo 9-16.30. Suosittelen lämpimästi erityisesti kaikille luontorakkaille ja hiekkarantojen ystäville <3Elämäni ensimmäinen Pakohuone kokemus The Great Escape Kajaanissa ja jäätelöt kahvila Onnikassa

Olettekos te jo ihanan Pakohuone-trendin myötä konkareita tässä hommassa? Minä nimittäin en…… Pääsinkin onnekseni – ja pieneksi kauhukseni! 😀 – kokeilemaan tuota peliä 9-vuotiaan tyttäreni kanssa; kumpikin ekaa kertaa.

Ahtaanpaikkakammoisena etukäteen kyllä oikeasti jännitin – varmasti enemmän kuin 9-vuotiaani – mutta jännitys poistui heti, kun rauhallinen, innostava ja kannustava myyjä kertoi tuon The Jungle-huoneen oven olevan koko ajan auki. HUH!

Siitä se hauskuus sitten alkoikin 🙂 Hetki meni, ennen kuin päästiin asiaankuuluvaan flow-tunteeseen, mutta sitten alkoi lyyti kirjoittaa ja vihjeet ratketa. Vitsit oli hauskaa!

Ai miten meille kävi? Noooooh, pääsimme pois muutamien extraminuuttien ja -vinkkien avulla 😀Päivän päätteeksi kävimme vielä virkistäytymässä aivan rautatieaseman kupeessa sijaitsevassa kauniin keltaisessa ja tunnelmallisesti sisustetussa kahvila Onnikassa, jossa nautimme isot jätskipallot ja kupit herkullista kahvia.

Tänne Kajaaniin kannattaa muuten ehdottomasit tulla julkisilla, jos vain suinkin. Tähän mennessä reissumme kaikki kohteet olivat olleet max kahden kilometrin säteellä 🙂


Pehmoiset unet ja monipuolinen aamiainen Sokos Hotel Valjuksessa

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Jälkimmäisen reissuyömme nukuimme Sokos Hotel Valjuksessa, aivan ydinkeskustassa. Hotellia uudistetaan parhaillaan ja saimme todella siistin ja kauniin huoneen uudistetulla puolella. Tykkäsin kovasti uudistetuista hotellin käytävistä, jossa tunnelmaa oli tuotu puisin yksityiskohdin.

Aamiainen oli Sokos Hotellien tapaan todella monipuolinen ja runsas. Lapsille maistui erinomaisesti nakit, pekoni ja pehmoiset Muumien tapaiset pannukakut. Itse nautin erityisesti leipäjuustosta ja pensasmustikoista sekä iloitsin jokaisesta kyltistä, joka kertoi hotellin suosivan lähiruokaa.Viimeisen aamun Renforsin lenkki, tuliaiset paikallisesta leipomosta ja upea keltainen Paltaniemen kuvakirkko

Viimeisenä reissuaamuna heräsin varhain sillä halusin nauttia Renforsin lenkin ennen hotelliaamiaista. Olin ihastellut selkeitä opastekarttoja ja reittikylttejä keskustassa kulkiessamme. Reitti oli todella kaunis ja kiersi upeasti Kajaanin joen rantoja. <3

…ja siis totta puhuen: en kiertänyt koko 9,2km lenkkiä vaan tuon oikean puolisen silmukan vain 🙂 Lämmin suositus tälle kauniille maisemalenkille Kajaanin ytimessä – tai ainakin sen puolikkaalle!

Aamulenkin ja -palan jälkeen suuntasimme kotimatkalle, mutta halusimme kiertää vielä pari paikallista ”must”-kohdetta: Paltaniemen kuvakirkon ja Pekka Heikkinen & kumpp. leipomomyymälän.

Kuvakirkko oli todella kaunis keltainen kirkko mielettömillä rantamaisemilla. Kiertelimme sitä nyt vain ulkoa, sillä sen avautumiseen oli vielä pari tuntia (avoinna klo 12-18 kesäisin). Ensi kerralla sitten sisällekin ja viereiselle uimarannalle 🙂

Kotiin, isovanhemmille ja koiravahdeille ostimme tuliaiset paikalliselta ”Pekkikseltä”, joka leipoo mm. tuota edellisen päivän risteilyllä nauttimaamme Ärjänleipää. Leipomomyymälän edustalle muuten pisteet tosi kauniista väri-iloittelusta!

Elluyellow Kajaanissa kesän kotimaanmatkailua

Kotimatkalla listasimme, mitä kaikkea kaunista keltaista Kajaanissa olimmekaan bonganneet! Karolineburg, Raatihuone, kahvila Onnikka ja Kuvakirkko. Aika hyvin 🙂

Muutoinkin olimme kovin tyytyväisiä Kajaanin matkaamme koko perhe: kaupunki tarjoaa mainion yhdistelmän huikeaa kulttuuria, sykähdyttävää luontoa, originellia jännitystä, monipuolisia ostoksia ja herkkuruokaa.

Suosittelemme lämpimästi! <3Iloa ja aurinkoa!

Ellu

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp