Search
Close this search box.

Sympaattinen ja vetovoimainen Vesilahti: tunnelmallinen yhdistelmä vanhaa ja uutta

Elluyellow Laukon kartanossa
Elluyellow Laukon kartanossa
Elluyellow Arabian mansikka pomona
Kesän 2021 ajan nautitaan Suomen suven suloisimmat -kesäsarjasta. Tutustutaan yhdessä kotimaamme ihaniin helmiin!

Olipahan kesä! Kesä täynnä hellettä ja aurinkoa. Kesä täynnä kotimaanmatkailua ja lähiseutuseikkailua. Kesä täynnä muistoja, jotka todella lämmittävät marraskuussa 🙂

Tähän juttuun kokosin teille kaikki tämän kesän blogijutut, jotta voit lukaista vielä missaamasi jutun tai houkuttelevimman kohteen. Koska ainahan se on mielessä: seuraava loma <3

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Tampereen ja Vesilahden kunnan kanssa.

Vesilahti on kotikaupunkini Nokian naapurikunta. En ollut käynyt siellä silti koskaan ennen tätä kesää. Tiesin sieltä vain Laukon kartanon, jonka kauniita kuvia olin ihaillut Instagramissa jo vuosia, mutten (häpeäkseni) ollut käynyt sielläkään ikinä tätä ennen.

Vesilahti näytti minulle, perheelleni ja ystävälleni kuitenkin tällä viikolla kauneutensa, sympaattisuutensa ja vetovoimaisuutensa.

Tässä jutussa pääset näkemään ja lukemaan:

  • Anttilanvuoren ulkoilualueelta löytyneistä marjoista ja tunnelmallisesta kodasta
  • Monipuolisista tonteista kera huikeiden maisemien
  • Mesimestarin hunajatehtaasta ja heidän herkkutuotteistaan
  • Hukianhovin idyllisestä savusaunasta ja erinomaisten tarjoilujen tilausravintolasta
  • Laukon kartanon hulppeaan miljööhön, värikkäisiin näyttelyihin ja herkulliseen kesäpöytään
  • Ramsöön kauniiseen kesäteatteriin veden äärellä

Perhepäivä Vesilahden seudulla

Elluyellow Vesilahdella

Keskiviikkona 14.7 vietimme kesän kuuminta päivää koko perheen virkistävällä Vesilahden reissulla. Päivämme alkoi puolisoni ja 6- ja 8-vuotiaiden tyttärieni kanssa Anttilanvuoren ulkoilualueella kierrellen, marjoja ihmetellen ja nautiskellen sekä kaikin aistein luonnosta nauttien. Ulkoilureittejä lähtee täältä reilun 5km mittaisesti ja myös 12-väyläinen frisbeegolfrata on suosittu.

Heti tuli selväksi, että tämä on rauhallinen, kaunis ja luonnonläheinen kunta <3

”Vesilahti on kyllä selvästi perhosten kunta. Ja kukkien! Joka nurkassa on kukkia. Ja hei myös heinäsirkkojen: kuunnelkaa!”

6- ja 8-vuotiaat kotimaanmatkailijani

Lounasmakkarat ja leivät paistoimme ison ja viihtyisän kodan grillissä. Nam!


Kauniit tontit luonnon äärellä – ja silti vain 10 minuutin matkan päässä Ideaparkilta

Seuraavaksi pääsin ihailemaan Vesilahden tontteja yhdessä kunnan kehitysjohtajan, Timo Haapaniemen, kanssa. Timo kertoi Vesilahdelle asukkaita houkuttelevan edulliset tonttihinnat, luonnonläheisyys ja kuitenkin erinomaiset yhteydet Lempäälään ja Tampereelle; Ideaparkille ajaa vain 10 minuutissa. Harva tietää tämän – emmekä tienneet mekään ennen tätä päivää.

Pääsimme kurkkimaan lähempää Käpykujantalon unelmakodin valmistumista. Hurmaavilta pikku-emänniltä saimme tarkan esittelyn, mihin heidän omat huoneensa tulevat ja missä sitten kodin valmistuttua saunotaan koivumaisemia ihaillen. 🙂

Upeat olivat myös Lammasniemen tonttimaisemat toisella puolella idyllistä keskustaa. Siellä niemen kärjessä ihailin myös kaunista kuntalaisten yhteistä olohuonetta, jossa grilli kuumenee kuulemma usein ja soutuveneen avaimen saa kirjastokortilla. Ehdottomasti pienen, vajaan 5 000 asukkaan, kunnan etuja nämä.

Vesilahti on kuitenkin Pirkanmaan prosentuaalisesti eniten kasvanut kunta alkuvuoden aikana ja selvästi lähtenyt uuteen nousuun. Kuvaavaa oli kuulla, että kunnassa aloitetaan juuri rakentamaan ensimmäistä kerrostaloa.

”Tontit ovat sen verran edullisia, että siinä kohtaa budjetissa säästetty hinta näkyy monesti panostuksena upeisiin omakotitaloihin. Eikä mene varmasti paljoa pieleen arvio, että ainakin 50%:lla Vesilahden kunnan asukkaista on vene. Venesatamamme on hyvin suosittu.”

Timo Haapaniemi

Samaan aikaan toisaalla… Muu perhe jäi tonttikierroksemme ajaksi keskustaan nauttimaan uudenkarhean puiston vaijeriliusta, sen viilentävistä tuulista ja lähikaupan jäätelöaltaan tarjonnasta 🙂


Mesimestarin maukkaat hunajat – perheyrityksen vuosikymmenten kokemuksella

Elluyellow Vesilahdella

Oletko ajatellut, miten monta vaihetta teekupposeen laittamasi hunajalusikallisen eteen tehdäänkään? En minäkään. Mutta nyt pääsimme tutustumaan hunajan monivaiheiseen ja mielenkiintoiseen tekoprosessiin Mesimestarin perheyritykseen, joka juontaa juurensa jo vuoteen 1976.

Ihmettelimme surisevia mehiläisiä – tytöt pitivät niitä jopa käsissäänkin pienessä rasiassa! – valtavia hunajasäiliöitä ja toinen toistaan merkillisimpiä koneita. Mesimestarilla palvellaan niin hunajan tuottajia kuin kuluttajiakin. Täällä ei ole omia mehiläispesiä, mutta hunajaa tuotetaan noin 200 mehiläishoitajan hunajasta valtavia määriä, viime vuonna 250 tonnia!

”Rakkauteni hunajaan alkoi 3-vuotiaana, kun vanhempani antoivat minulle kaavittavaksi hunajapurkin loput, jotta he saivat nukkua aamulla vielä tovin pidempään. Parikymmentä vuotta myöhemmin, laittaessani Muumeja pyörimään omille lapsilleni samasta syystä, tajusin mitä kaikkea hunaja olikaan ennen edustanut.”

Juha Nuutero, Mesimestarin toimitusjohtaja

Tehtaanmyymälä oli uusiutunut vuoden alussa ja ihastuimme tyttöjen kanssa erityisesti kauniisti aseteltuihin hunajapurkkeihin, huulirasvarasioihin ja voiteisiin. Suuremman tilan myymälästä ottavat kuitenkin mehiläisten hoitoon tarvittavat varusteet ja tuotteet, jotka ovatkin myymälän päätuotteita.


Hukianhovin savusauna

Elluyellow Vesilahdella

Perhepäivämme Vesilahdella päättyi raikastavasti, tunnelmallisesti ja herkullisesti Hukianhovin tilausravintolassa ja savusaunassa. Tytöt pääsivät pulikoimaan ja kokemaan ensimmäisen savusaunaelämyksensä. Hukianhovissa on saunottu 1990-luvun alusta saakka ja savusauna on hyvin tarkasti perinteikkäästi rakennettu.

”Hukianhovin savusauna noudattaa muodon ja koon suhteen paikallista tyyliperinnettä. Sauna on kooltaan Pirkanmaan suurin; saunojia mahtuu kerrallaan lauteille ainakin parikymmentä. Ikivanhaa hämäläistä perinnettä sauna edustaa mm. siinä, että sen lauteet on tehty kuusisista laudejuurakoista. Rakenne on nykyisin erittäin harvinainen.”

Eija ja Pertti Sorri

Virkistävän uinnin ja tunnelmallisen saunaelämyksen jälkeen suuntasimme vieraanvaraisen emäntä- ja isäntäparin, Eija ja Pertti Sorrin, herkkujen äärelle. ”Iltapalana” markkinoitu kokonaisuus sisälsi niin makkaraa kuin kebab-lihaa (myös vegevaihtoehdot löytyi), upeasti esille laitettua salaattia, paistettuja perunoita ja sen seitsemän sortin kastikkeita. Mikä täydellinen ateria hellepäivän päätökseksi!

Hukianhovi sijaitsee aivan Laukon kartanon kupeessa. Sen viihtyisässä ja kauniissa maalaismiljöössä järjestät tunnelmalliset sukujuhlat, herkulliset pikkujoulut tai vaikkapa kaveriporukan saunaillan!


Vesilahti aikuisten silmin: helteinen naistenpäivä Laukon kartanolla ja Ramsöön kesäteatterissa

Laukon kartano

Tämä oli tosiaan niin minun kuin Nokialla kasvaneen ystävättärenikin ensimmäinen vierailu Laukon kartanoon – vaikka tänne ajoi meiltä vain puolessa tunnissa! Rakastuin paikkaan täysin. Niin hulppea miljöö, kauniin värikkäät näyttelyt kuin hurmaava emäntäkin, Liisa Lagerstam, valloittivat.

Saimme kuulla Liisan historiahetkessä Laukon mielenkiintoisesta ja pitkälle ulottuvasta historiasta: Laukko mainitaan historiallisissa asiakirjoissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1416. Elias Lönnrot on täällä päivännyt kansalliseepoksemme vuonna 1849. Nykyinen uusklassismia edustava päärakennus on rakennettu vuonna 1931 ja se kunnostettiin upeasti vuonna 2013 käynnistyneen suuren korjaushankkeen aikana. Kesävieraille Laukko avautui vuonna 2016.

Tänä kesänä Laukossa nautitaan Heikki Marilan barokkista juhlanäyttelystä, Tamara Piilolan ja Eeva Peuran vahvoista maalauksista sekä mahtavan artistikaartin puistokonserteista. Minua viehätti maalausten suuruus, taidokas värien käyttö ja niiden täydellinen sopiminen kauniisiin näyttelytiloihin. Näitä olisi voinut katsella vaikka kuinka kauan ja kiertää toisen, jos kolmannenkin kierroksen.

Pihapiirinkin rakennuksiin ripotelluista näyttelyistä nautittuamme pääsimme herkuttelemaan kartanon ravintolan hulppeaan kesäpöytään. Pöytä notkui monipuolisia ja maukkaita salaatteja, jotka maistuivat taivaallisilta hellepäivänä. Lämpimien ruokienkin valikoima oli kattava ja ruuan kanssa tarjoiltu raparperikuohuviini viimeisteli makuelämyksen. Jälkiruuaksi sai kahvin kera vielä maukasta raparperipiirakkaa. Aterian sai nauttia ihanan järvi- ja peltomaiseman äärellä; joko väljissä sisätiloissa tai kauniilla terassilla.

Laukon kartanosta lähtiessään voi kauniita ja herkullisia tuotteita ostaa myös kotiin upeasti stailatusta putiikista.

Laukon ravintola palvelee 20.8 asti ja näyttelyihin ehditte ihastumaan 26.9 asti. Suosittelen lämpimästi!


Ramsöön kesäteatteri

Elluyellow Ramsöön kesäteatterissa

Laukosta ajelimme vartin verran Ramsöön alueelle ja sen perinteiseen kesäteatteriin. Ramsöön kesäteatterissa on esitetty ensimmäinen näytös jo kesällä 1986. Muutama vuosi sitten se on saanut ylleen upean katoksen. Kesäteatteri sijaitsee kauniilla paikalla, aivan rannassa. Esitystä katsellessa unohtuikin aika ajoin vain tuijottelemaan upean isänmaallista maisemaa ja auringossa kimaltelevaa vettä.

Tänä kesänä teatterissa ei ole omaa näytöstä, mutta vierailevia näytöksiä on kesän mittaan muutamia. Me nautimme Viialan kesäteatterin Hei, me striimataan! -musikaalista, jossa etenkin nostalgiset laulut ja huikea eläytyminen kolahtivat.

Kesäteatterin ja uimarannan kupeessa palvelee myös suloinen kesäkahvila, jossa on tarjolla niin kahvia ja kahvileipää, kuin jäätelöä ja kylmiä juomiakin. Perjantaisin ja lauantaisin tehdään suosittuja vohveleita. Kahvilassa touhusi joukko kylän reippaita ja hymyileviä nuoria neitoja ottamassa askelia työelämään. Me saimme nauttia heidän keittämät hyvät kaffet ja raikkaat jäätelöt. Muutoin ihailimme saumattomasti toimivaa talkoomeininkiä lippuluukulla, kioskissa ja parkkipaikallakin.

Saimme kuulla, että ensi kesänä Ramsöön kesäteatterissa päästään nauttimaan jälleen omasta tuotannosta. Teatteri on palkittukin lasten, nuorten ja koko perheiden näytöksistä, ja nyt ensi kesälle suunniteltu koko perheen näytös kulkee työnimellä ”Lännen seikkailu”. Taidetaanpa pysyä kuulolla – ja suunnata tänne ensi kesänä koko perheellä nauttimaan niin kulttuurista, jäätelöstä kuin uimisestakin 🙂Elluyellow Laukon kartanossa

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Vesilahteen ja nauttimaan sen kesän monipuolisesta tarjonnasta joko koko perheen voimin tai ystäviesi kanssa <3Iloa ja aurinkoa!

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp