Search
Close this search box.

Kaunis ja luonnonläheinen Orivesi: kesä täynnä maalaisromanttista tunnelmaa

Elluyellow Orivedellä
Elluyellow Orivedellä
Elluyellow Arabian mansikka pomona
Kesän 2021 ajan nautitaan Suomen suven suloisimmat -kesäsarjasta. Tutustutaan yhdessä kotimaamme ihaniin helmiin!

Olipahan kesä! Kesä täynnä hellettä ja aurinkoa. Kesä täynnä kotimaanmatkailua ja lähiseutuseikkailua. Kesä täynnä muistoja, jotka todella lämmittävät marraskuussa 🙂

Tähän juttuun kokosin teille kaikki tämän kesän blogijutut, jotta voit lukaista vielä missaamasi jutun tai houkuttelevimman kohteen. Koska ainahan se on mielessä: seuraava loma <3

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Tampereen ja Visit Oriveden kanssa.

Orivesi oli tähän kesään saakka minulle yhtä kuin Oritupa: pysähdyspaikka matkalla Pohjanmaan mummolaan. Enkä kuulemma ole ainut, kenelle kokemus Orivedestä on näin surullisen suppea. Mitä muuta ihanaa Orivedellä onkaan matkustajille tarjota?

Tässä jutussa pääset näkemään ja lukemaan:

  • Taidekeskus Purnun persoonallisisten paviljonkien näyttelyistä
  • Rönnin lavan herkullisista lounaista ja monipuolisesta tapahtumatarjonnasta
  • Taiston talon valtavasta kirpputorista ja sieltä tekemästäni valloittavasta löydöstä
  • Oriveden Orivarsa-patsaasta ja Villasukkapuusta

…lisäksi sinulle selviää, miten ihmeessä villasukat ja Orivesi liittyvät yhteen 🙂


Taidekeskus Purnu

Ensimmäisenä suuntasimme suloisia serpenttiiniteitä pitkin taidekeskus Purnuun. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen (1917-1996) osti Purnun kesäateljeekseen vuonna 1962 ja aloitti siellä näyttelytoiminnan ystäviensä kanssa viisi vuotta myöhemmin. Tämä oli Suomen kautta-aikojen ensimmäinen kesänäyttely, joka sai pian seuraajiaan ympäri maata. Tukiainen on yksi Suomen merkittävimpiä modernin kuvanveistotaiteen edustajia ja hänet tunnetaan erityisesti Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaasta Helsingissä (1960). Tämän patsas ja Mannerheim itse näkyykin Purnussa useammassa Paviljongissa.

Kesällä 2021 Purnussa nautitaan Pinta -nykytaiteen kesänäyttelystä.

”Teokset käsittelevät havainnon ja tunnistamisen kokemuksia, pintojen sisäisiä jännitteitä ja tilakokemuksia. Pinnat vaihtelevat fyysisestä abstraktiin, tasopinnoista tilalliseen, ne rakentuvat tyhjyydestä tai moniulotteinen litistetään kaksiulotteiseksi. Pinta-käsittelyillä huijataan katsojaa ja herkutellaan erilaisilla mielenkiintoisilla materiaalipinnoilla.”

Taidekeskus Purnu

Taidekeskuksen miljöö oli upea: hienoissa maisemissa, aivan järven rannassa. Meidän vierailumme aikana taivasta peitti tänä kesänä harvinainen pilvipeite ja saimmepa historiallisen hyvältä tuntuvan sadekuuronkin päällemme. Aurinkoisena kesäpäivänä olisimme varmasti pulahtaneet järveen vierailumme aikana – tehkää te se puolestamme!

Me nautimme erityisesti Pinta-näyttelyn värikkäistä maalauksista. Taide oli mielenkiintoisesti levitettynä piha-alueen useaan paviljonkiin, mikä mahdollisti mukavasti taiteilijakohtaisen keskittymisen sekä takasi myös erinomaisen turvallisen kiertelyn. Tytöt tykkäsivät lapsille tehdystä kysymysvisasta, josta sai pienen palkinnonkin.

Purnussa sijaitsee Suomen vanhin aittakahvila ja erityisesti paikallisten keskuudessa todella suosittu savusauna. Ja hei: ensi viikon viikonloppuna, 17.-18.7.2021, kannattaa ehdottomasti suunnata tänne, jos suinkin pääsette. Silloin nimittäin alueen viheriöt täyttävät SuviDesign-tapahtuma ja Kuvataiteen Kesätori, joissa tuotteita ja taidetta pääsee ostamaan suoraan muotoilijoilta ja taiteilijoilta.


Rönnin lava

Elluyellow Orivedellä

Seuraavaksi suuntasimme Rönnin lavalle lounaalle ja tutustumaan tämän legendaarisen tanssilavan kesään tarkemmin. Ensinnäkin ruoka. Se oli taivaallista! Annokset olivat valtavat ja lapsille niihin kuului vielä maito/pillimehu ja jäätelökin. Aikuisille kuului kahvi tai tee jälkiruuaksi.

Puitteet oli hienot monenlaiseen ja monenlaistahan täällä tapahtuukin: viikottaiset lavatanssit, keikkoja, kesäteatteri, painonnostokisoja… Piha-alueella oli paitsi tilaa, myös tyyliin sopivia puistolaitteita lapsien nautittavaksi. Paikan päälle pääsee myös veneellä – voin vain kuvitella kuinka upeita reittejä pitkin.

”Ennen tänne tultiin kaikkialta kyliltä viihtymään, kun oli lavatanssit. Nyt lavatansseista on tullut vähän enemmän tosi-osaajien laji ja paikan päälle tulee suurilta osin vain tanssijoita, mikä on sääli. Meillä on aina matalan kynnyksen tansseja, jonne kaikki ovat lämpimästi tervetulleita nauttimaan – niin tanssista kuin tanssien tunnelmastakin!”


Taiston aarreaitta

Päiväreissumme kirpputoriksi suositeltiin Taiston taloa. Tämä olikin sekä valtava että monin tavoin valloittava kokemus. Iso liikunta-/juhlasali oli aika lailla lattiasta kattoon saakka täynnä vanhaa tavaraa! Mielettömiä Arabian ja Finelin astioita, upeita ja hinnaltaan huokeita huonekaluja sekä hurja määrä opetustauluja.

”Tämä on aikamoisen täydellinen pariskuntien kirppis, koska tämä ei ole sellainen rättikirppis, jolla miehet pitkästyvät, vaan täältä tekevät monenlaisia löytöjä myös miehet. Etenkin tuolta miesten nurkasta.”

Pistäytyminen Taiston talon alakertaan toi aikamoisen hauskan yllätyksen tullessaan. Tunnelmallisessa kivikellarissa toimi nimittäin valokuvaaja Marjo Aspegrenin valokuvausstudio Kuvastin. Marjo kutsui meidät sinne ottamaan perhepotretin! Ja vieläpä ensimmäisen sellaisen, missä 1-vuotias karvakaverimme Tilda on mukana. Eikös tullutkin aika mainio? Lämmin kiitos Marjo!

Juhla- ja liikuntatalo Taisto sijaitsee aivan Oriveden rautatieaseman vieressä, joten kulkuyhteydet julkisilla on erinomaiset. Kesän viimeisenä viikonloppuna, lauantaina 14.8 klo 13, täällä pidetään huutokauppa kesän päätökseksi. Talon kahvila on muuten myös yksi tämän kesän Uniikeista kesäkahviloista.

Mikä herkku löytyikään kotiin viemiseksi Taiston talolta: täydellisen keltaiset vanhat nukenvaunut! Myönnän olevani heikkona nukenvaunuihin, mutta toistaiseksi olen pystynyt vastustamaan aika monia niistä (eihän lasten kolmia käytössä olevia oikeastaan lasketa…?). Nyt näitä en pystynyt vastustamaan, sillä näissä oli kaikki kohdillaan.

Aika ihanasti sopivat kesäkuistimme sävyihin, vai mitäs tuumaatte? Jotkut teistä jo ehkä arvaavat, mitä nukenvaunuissa on kuvassa sisällä ja miksi 🙂


Orivarsapatsas ja villasukkapuu

… Jep, villasukkiahan siellä! 🙂

Me päätimme mukavan kesäpäivämme Oriveden keskustaan, jäätelöhetkeen Orivarsa-patsaan ja villasukkapuun juurelle. Orivesi on nimittäin tämän vuoden alussa nimennyt itsensä Suomen villasukkapääkaupungiksi. Villasukissa yhdistyy nimittäin mainiosti Oriveden asukkaiden tärkeiksi pitävät arvot kotikaupungissaan: turvallisuus, luonnonläheisyys, viihtyisyys ja rauhallisuus.

Villasukkapuuhun kaupunki sai satoja ja satoja villasukkia kuntalaisiltaan: ihana yhteisöllisyyden puu siis tämä <3 Orivesi tuli viime talvena tunnetuksi myös villasukkajuoksusta. Meidänkin esikoismimmin koulussa tätä hauskaa ja terveyttä monin tavoin edistävää lajia myös harrastettiin.

Elluyellow Orivedellä

Psst! Orivedellä kisataan myös Villasukkajuoksun SM-kisoja taas ensi vuoden tammikuussa. Mitäs sanotte, aletaanko syksyn tullen treenaamaan? 🙂


Orivedellä tuotettua lähiruokaa

Saimme Oriveden sydämellisiltä yhteistyökumppaneiltamme huikean kangaskassillisen paikallisia tuotteita kotona testattavaksi. Ensinnäkin vedimme tietysti jalkaan Orivedellä valmistetut , Jonna Kalliomäen suunnittelemat, merinovillaiset Orivesisukat. Ne saimme kauniissa kirkkaan turkoosin ja pinkin sävyissä koko perhe. <3

Sukat jalassa maistelimme sitten paikallista lähiruokaa:

  • Unkilan tilan herkullisia karjalanpiirakoita ja mehevää saaristolaisleipää. Todella tuoreita ja aitoja makuja leivottuna tämän pitkän mittakaavan sukutilan viljoista selkeällä työnjaolla: isäntä viljelee ja emäntä leipoo <3 Karjalanpiirakat sopivat niin kahvin kera pikkusuolaisiksi kuin iltapalaksikin. Saaristolaisleivästä nautittiin illalla lasten nukahdettua Brien kera: täydellinen makean ja suolaisen liitto! Psst! Tilalla toimii myös kolmatta kesää kesäkahvio Pakari muutamina viikonloppuina kesän aikana: ota somekanavat seurantaan, niin tiedät milloin sinne suunnata..
  • ChefBug Herkkuhyönteisten Pippuri-mausteisia Herkkusirkkoja ja Ruusujuuri Herkkusiirappia. ChefBug-herkkuhyönteiset firmassa tuotetaan hyönteisistä ja villiruuasta uudenlaisia makuelämyksiä kaikille kokeilunhaluisille kulinaristeille. Itselleni sirkat olivat jo tuttuja muutamista maisteluista. Ruusujuuri Herkkusiirappi sopi tosi hyvin mansikoiden ja vaniljajäätelön kanssa, grillausmauste taas maustoi miedon mukavasti kanawokin. Psst! Nämä tarjoavat myös monenlaisia reseptejä aloitteleville hyönteisharrastelijoille.

Orivesi on yllättävän lähellä Tamperetta: etenkin junalla, kun matkaan kuluu alle puoli tuntia! Koukkaapa sinäkin tänne retkelle Tampereelta tai kauempaakin 🙂


Elluyellow Orivesi

Aurinkoisin helleterkuin – muistakaahan juoda ja uida <3 -,

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp