Search
Close this search box.

Lapsiperheen unelmien juhannus Ahvenanmaalla – rakastu Ahvenanmaan monipuoliseen kesätarjontaan

Elluyellow Ahvenanmaalla
Elluyellow Ahvenanmaalla

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Ålandin kanssa.

Tasan 10 vuotta sitten kesä-heinäkuun vaihteessa elimme puolisoni kanssa isoja hetkiä. Odotimme esikoistamme! Jäin kesä- ja äitiyslomalle tuolloin ja suuntasimme ”viimeiselle nuoren parin matkalle” Ahvenanmaalle.

Nautimme tuolloin Ahvenanmaan upeasta luonnosta, kahdenkeskeisestä ajasta ja saaren kiertelystä. Tuon jälkeen emme ole saarella olleet ja nyt olimmekin aivan innoissamme, sillä pääsimme viettämään esikoismimmimme 10-vuotis juhlamatkaa Ahvenanmaalle!

No, oliko meidän mielestämme Ahvenanmaa muuttunut 10 vuodessa? Tässä jutussa sinulle selviää se ja lisäksi:


Loma alkoi jo matkalta Silja Galaxylla

Elluyellow Ahvenanmaalla

Lomafiilis alkoi ihanasti jo heti satamasta irtauduttuamme: nautimme Silja Galaxyn buffet-pöydässä herkullisen aamiaisen, tytöt purkivat energiaansa laivan mahtavassa leikkipaikassa ja saivatpa he poskeensa kasvomaalauksetkin reissufiilistä nostattamaan. Ja reissukarkit ostettiin matkaan mukaan Tax Freestä – tottakai!


Bomarsundin linnoituksen rauniot ja Bomarsundin vierailukeskus

Matkalla Maarianhaminasta itään päin poikkesimme ensimmäisenä aivan tiemme varrella sijaitsevilla Bomarsundin linnoituksen raunioilla ja juuri avautuneessa vierailukeskuksessa.

Bomarsundin linnoitus oli 1800-luvulla Ahvenanmaan upeimpia rakennuksia. Se kuitenkin tuhoutui täysin Krimin sodassa vuonna 1854. Linnoituksen rauniot ovat edelleen kuitenkin vaikuttavat ja kertovat alueen olleen tärkeä osa entisajan puolustusta. Bomarsundin vierailukeskuksessa tutustuimme tarkemmin tähän linnoituksen tarinaan ja nautimme modernista tavasta kertoa historian kiinnostavimmat etapit.Tunnelmallinen, rauhallinen ja kaunis saari itäisellä Ahvenanmaalla: Vårdö

Elluyellow Ahvenanmaalla

Ensimmäiseksi illaksi ja yöksi suuntasimme Vårdö-saarelle itäisellä Ahvenanmaalla.

Yövyimme Sandösund Resort and Campingin rivitalohotellissa. Alue oli todella viihtyisä, rauhallinen ja upean sileän hiekkarannan äärellä. Mökkejä oli paljon eri kokoisia ja myös rivitaloasunnot olivat kelpo vaihtoehto yöpymiseen. Aamupala yllätti meidät positiivisesti runsaudellaan ja maukkaudellaan.

Illalla nautimme merimaisemalla ihanan aterian, jonka naapurissa sijaitseva Kallas Skärgårds Restaurang oli meille valmistanut. Suosittu ja upea Kallas Skärgårds Restaurang on Ahvenanmaan suurin ulkoilmaravintola. Kauniissa ja idyllisissä puitteissa tarjoillaan herkullisia lounaita ja makeita leivonnaisia kahvin kanssa.

Herkullisen aterian nautittuamme ja ennen päidemme painamista tyynyihin menimme vielä purkamaan energiaamme Flowparkkiin! Emme olleet kukaan perheestämme käyneet ketjun puistoissa ennen, mutta nyt tykästyimme kovasti kaikki. Etenkin 9-vuotiaamme nautti valtavasti oppiessaan joka radalla uutta ja ylittäessään rohkeutensa käsittämättömän hienosti.

”Odotin Flowparkkia paljon, mutta se oli vielä paljon kivempi kuin luulin! Suosittelen tätä ehdottomasti kaikille kouluikäisille, jotka ovat innostuneita kiipeilystä.”

9-vuotias hurjapäämme

Puiston jälkeen pääsimme vielä nauttimaan spesiaalin ihanista löylyistä Sandösund Campingin kelluvassa pikkusaunassa <3 Vielä pulahdukset mereen välissä: ai että!

Sandösund Resort and Camping sopii erinomaisesti teille, jotka:

  • Arvostatte rauhallisia puitteita luonnon äärellä
  • Kaipaatte erinomaista ja mieluummin matalaa hiekkarantaa
  • Nautitte siitä, että aamupalan, ruuat ja jätskit saa halutessaan myös läheltä
  • Tykkäätte vauhdin huumasta esimerkiksi juuri Flowparkissa kiipeillen tai vaikkapa meressä meloten

Kastelholman Linna ja Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo

Seuraavana päivänä aloitimme matkamme länteen. Ensimmäisenä suuntasimme Kastelholman linnaan ja sen vieressä olevaan Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseoon. Yllätyimme alueen laajuudesta ja sen monipuolisesta kulttuuritarjonnasta.

Alkuun nautimme jäätelöt kierrellen ulkoilmamuseon aluetta ja kesälomaan sopivasti opiskellen entisajan ahvenanmaalaisesta maatilasta. Alue oli valtavan kaunis, vehreä ja veden äärellä. Rakennukset oli taitavasti entisöity ja niityllä laiduntavat lampaat viimeistelivät aidon kokemuksen.

Kastelholman linnassa kävimme kierroksen ja ihailimme taidokkaasti entisöityä linnaa niin sisältä kuin ulkoakin. Tytöt pohtivat, asuivatko täällä aikoinaan prinsessat vai sotilaat – ja tulivat suloiseen tulokseen, että varmastikin molemmat yhdessä <3

Maisemat ylhäältä muurin harjalta ja ikkunalaudalta ihailtuna olivat sanoin kuvailemattoman kauniit!Ikimuistoinen juhannusaatto ahvenanmaalaisen perinteen äärellä: juhannussalon nosto

Matkatessamme länteen Eckeröä kohti pysähdyimme ihmettelemään Hammerbon kylän perinteikästä juhannussalon nostoa. Nuorisotalon eteen oli kokoontunut lähemmäs 500 kyläläistä vauvasta vaariin ja tunnelma oli ainutlaatuinen. Salon nosto ei ollutkaan luulemani muutaman minuutin juttu, vaan sitä tehtiin huolella ja raa’alla miesvoimalla lähes tunnin verran!

Salon noustua veisattiin kaunis Ahvenanmaan maakuntalaulu, jonka jälkeen seppelpäiset lapsoset vanhempineen tanssivat juhannussalon ympärillä perinteikkäitä lastenlauluja, kuten Pienet sammakot 🙂

Tämä oli totta tosiaan ikimuistoista juhannuksen viettoa koko perheellemme! Tässä kohtaa jo viimeistään aloimme suunnitella reissua Ahvenanmaalle joka ikisenä juhannuksena <3


Rennon ja idyllisen perhejuhannuksen vietto Eckerössä

Lopun reissustamme vietimme Ahvenanmaan läntisimmässä kunnassa, Eckerössä.

Saimme majapaikaksemme suloisen vaahtokarkin värisen Backebo-mökin: arvaatte varmaan, miten 10-vuotis juhlamatkaa viettävä esikoismimmimme riemastui tästä mökin väristä – lempiväri, tottakai 😀

Mökki oli hyvin varusteltu, siinä oli kaksi aika tilavaa makuuhuonetta, iso keittiö ja olohuone sekä kylpyhuone ja sauna. Taloa kiertävältä terassilta oli aivan huikea näkymä merelle <3 Sen äärellä kelpasi nauttia aamun ensimmäiset kahvit ja illan viimeiset colat!

Mökiltä päin teimme reissun lähirantaan, Degersandin uimarannalle, jossa tyttösemme riemastuivat aaltojen huimasta korkeudesta! Meren kohina oli turkulaiselle sydämelleni rakas ja palvelut Degersandissa muistuttivat etelän lomamatkoja: terassibaari oli aivan meren ääressä ja ruokaravintolakin ihan vierellä. Rannan selvästi suositulla Camping-alueella tavattiin myös ensimmäiset manner-suomalaiset tutut juhannuksen viettäjät 🙂

Elluyellow Ahvenanmaalla

Seuraavana päivänä suuntasimme toiselle lähirannalle, Käringsundin uimarannalle. Täällä oli selvästi enemmän väkeä nauttimassa helteisestä juhannuspäivästä, emmekä ihmettele: merenrannan lisäksi ravintolapöytien äärellä oli mahtavat uima-altaat, jossa pienten ja vähän isompienkin vesipetojen kelpasi todellakin virkistäytyä! Myös vesiurheiluvarusteita näytti olevan valtava määrä tarjolla. Etelänmatka fiiliksemme vaan kasvoi!

Pizzoille myös spessusuositus: hinta-laatusuhde todellakin kohdillaan 🙂

Eckerön alue sopii erinomaisesti matkakohteeksesi, jos:

  • Kaipaat matkakohteeltasi aktiviteetteja ja turistitarjontaa (valitse vaahtokarkin värinen Backebo-mökki, jos haluat mökin omasta rauhasta kuitenkin turistitouhun keskellä <3)
  • Arvostat isoja ja upeita hiekkarantoja
  • Nautit vesiurheilusta
  • Perheessänne on alle kouluikäisiä ja/tai alakouluikäisiä lapsia, jotka rakastavat puuhapuistoja

Lapsiperheiden vauhdikas ja värikäs teemamuisto: Smart Park

Helteisestä juhannuspäivästä vietimme suurimman osan monipuolisessa, kauniissa ja avarassa perhepuistossa: Smart Parkissa. Tätä tyttösemme odottivat kovasti, eivätkä suotta!

Alue oli todella siisti, laaja ja ihanan rauhallinen. Tilaa oli vaikka ja kuinka kirmata – vaikka täällä suomalaisia tuntuikin olevan 98% vastaantulijoista 😉 Monipuolista aktiviteettia oli tarjolla etenkin alle kouluikäisille (karuselleja, sähköautoja, traktoreita, laivoja…), mutta kouluikäistenkin kanssa täällä viihdyttiin monta tuntia.

Meidän tyttöjen lemppareita olivat ehdottomasti neljä erinomaisesti joustavaa trampoliinia ja valtava pomppumatto. Vesisota Bomarsundin taistelun äärellä oli todella virkistävää hupia koko perheelle! Eväspaikkoja oli paljon ja myös ravintola- ja kahvilatarjonta oli monipuolinen.

”Tä on superkiva paikka, jossa on aikuisillekin tekemistä! Mun lempparit oli ne trampat ja sit se hauska vesisota.”

7-vuotias Smart Park -visiteeraaja

10-vuotisjuhlamatkaansa viettävä sankarimmekin sai juhlakokoisen jäätelön….. 😉


Monipuolinen kirppis- ja kulttuuritarjonta Maarianhaminassa

Maarianhaminassa tarkastimme jo heti reissun aluksi muutamat keskustan kirpputorit ja aivan reissun lopuksi vielä kuuluisan Pommern-sotalaivan.

Kirppistarjonta on Ahvenanmaalla monipuolista. Oli jotenkin tunnelmallista nähdä samanlainen kuin minun keltainen Finelin kattilani täällä ”ulkomailla” myynnissä Retrobutikenissa 🙂 Emmauksesta löysin itselleni uuden keltaisen lempparineuleen ja tytöille parit hellemekot. Siistiä ja monipuolista oli tarjonta, suosittelen!

Maarianhaminassa tutustuimme vielä ennen kotimatkaamme kuuluisaan sotalaiva Pommerniin ja aivan sen vieressä sijaitsevaan merenkulkumuseoon. Nämä olivat todella mielenkiintoiset kohteet niin meille aikuisille kuin lapsillekin.

Lapset nauttivat merirotta Rubyn seikkailuista korvalappustereoiden kautta laivassa ja museon aarrejahdissa. Me aikuiset aidoista ja opettavaisista purjehdustarinoista vuosisatojen takaa. Kaikin puolin ajatuksia herättävä visiitti!Vielä ennen laivaan nousuamme nautimme perinteisestä herkusta: Ahvenanmaan pannukakusta Pommernin kupeessa <3 Oletkos sinä maistanut tätä maukasta pannaria?


Ahvenanmaa 10 vuotta sitten ja nyt 2020-luvulla

Elluyellow Ahvenanmaalla

Kotimatkalla Silja Lina Baltic Princessilla pysähdyimme herkullisen Buffet-pöydän äärellä puolisoni kanssa pohtimaan, oliko Ahvenanmaa muuttunut meidän silmiimme kymmenessä vuodessa.

Kaikki oli kaunista, tunnelmallista, rauhallista ja siistiä – aivan kuten ensimmäiseltäkin reissulta muistelimme. Nyt lapsiperheen vanhempien silmin arvostimme kuitenkin erityisen paljon Ahvenanmaan lapsiystävällisiä rantoja ja monipuolista aktiviteettitarjontaa.

Kulttuuritarjontaan tutustuimme tällä reissulla paljon monipuolisemmin ja vaikutuimme, miten hienolla lailla aiempien vuosikymmenten tarinat oli tuotu modernisti nautittavaan ja pysäyttäväänkin muotoon. Visit Ålandin sivuilla oli mielestämme kaikki vielä aiempaakin selkeämmin koottu ja todella helposti joka turistin löydettävissä.

Me lähdettiin Ahvenanmaalta kotiinpäin sillä fiiliksellä, että ens vuonna juhannukseksi tullaan todellakin uudestaan! Täällä juhannuksen vietto on kyllä ihan spesiaalin originellia <3 Tai ainakaan missään nimessä seuraava reissumme ei tapahdu vasta kokonaisen vuosikymmenen kuluttua!! 😀

Täällä saa kaikin puolin aivan erinomaisen etelänlomafiiliksen – kuitenkin ihanasti kotimaanmatkailua suosien. Voi halutessaan varata mökin vaikkapa viikoksi ja rentoutua aivan omassa rauhassa, upeasta luonnosta, herkullisesta ruuasta ja meren tuoksusta nauttien. Taikka sitten voi löytää itsensä runsaan kulttuuri- ja aktiviteettitarjonnan ääreltä yhdeltä jos toiseltakin puolelta Ahvenanmaata 🙂

Valinta on sinun. Suosittelen lämpimästi <3Koskas sinä olet viimeksi nauttinut Ahvenanmaan kesästä?

Juhannusterkuin och hälsningar,

Ellu

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp