Search
Close this search box.

Lapsiperheiden, kulttuurin ystävien ja luonnonrakastajien kesäkeidas: monien yllätysten Valkeakoski

Elluyellow Valkeakoskella Mokkapirtissä

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Visit Valkeakosken kanssa.

Kesäkuu on ollut täynnä kotimaanmatkailun timantteja lähiseudullamme – niin täällä blogissani kuin myös @elluyellow -instagramtililläni osana Suomen suven suloisimmat -kesäsarjaani.

Oli upea päättää hieno lähiseutumatkailun kuukautemme Valkeakoskella: vain 50 kilometrin päässä kodistamme!

Ennen tätä kesäreissuamme olin pitänyt täällä yhden parin tunnin koulutuksen useampi vuosi takaperin, mutta muutoin Valkeakoski oli tähän mennessä jäänyt meille vain kyltiksi kolmostien varrella vähän ennen kotiliittymää. *apinanaama*

Mutta NYT se on jotain paljon muuta!

Tässä jutussa pääset hyppäämään mukaan matkaamme kurkkaamaan:

  • KESÄPÄIVÄÄMME nro 1 Valkeakosken kauniin keskustan alueella: mm. pullakaffeja televisiostakin tutussa Mokkapirtissä sekä kesäillan elämyksistä hotelli Waltikassa
  • Upean majapaikkamme, vasta-avatun Villa Palmurinteen kaunista sisustusta ja mieletöntä aamiaista
  • KESÄPÄIVÄÄMME nro 2 Valkeakosken huikean luonnon ja laadukkaan kulttuurin äärellä, Sääksmäellä Voipaalan taidekeskuksessa ja Visavuorella

Ensimmäinen kesäpäivämme Valkeakosken keskustassa tarjoili kesäherkkuja kotimaanmatkailijan kaikille aisteille

Elluyellow Valkeakoskella

Saimme majapaikastamme Villa Palmurinteestä (josta kuulette kohta lisää) ihanasti reissumme aluksi pyörät, joilla pääsimme näppärästi liikkumaan Valkeakosken keskustan alueella.

Suuntasimme pyörillämme ensimmäisenä kohti aikast mainiota kahvilaa: television Kontio & Parmas sarjasta tunnettuun Kesäkahvila Mokkapirttiin. Talo tunnetaan myös kauniilla Ystävyyden talo -nimellä.

Täällä kauniissa kesäkahvilassa nautimme tietenkin herkulliset Rähmäpullat sekä mm. aivan ihanaa ja suussa sulavaa keltaista juustokakkua. Tytöille maistui mainiosti isot kinkku-juustosämpylät.

Elluyellow Valkeakoskella

”Oi miten kodikas ja lämmin tunnelma täällä onkaan!”

Tyttäreni Mokkapirtissä

Seuraavaksi polkaisimme kohti Myllysaaren museota ja Suomen Jalkapallomuseota. Nämä museot sijaitsivat näppärästi samassa rakennuksessa, kauniissa kanavanrannassa – ja lyhyen kävelymatkan päässä FC Hakan kotikentästä, Tehtaan kentästä.

Tykkään kesäreissuillamme kovasti näistä museovisiiteistä, joiden avulla pääsemme tutustumaan kohteen historiaan mielenkiintoisella ja paikkakunnalle originellilla lailla. Nämä ovat myös todella mieluisia historian tunteja meidän kohta 3- ja 5-luokkalaisille neitosillemme – vaikkei sen enempää saakaan kesälomalaisille tällä hetkellä koulusta puhua 😉

Myllysaaren museossa pidimme erityisesti kuvausseinästä ja interaktiivisista pisteistä. Suomen Jalkapallomuseo oli taas todella hienosti vihreäksi stailattu!

Elluyellow Valkeakoskella

Valkeakoskelle ominaiseen veden teemaan tutustuimme tarkemmin Lotilanjärvellä, jossa pääsimme ihmettelemään kanootteja ja kirkkovenettä sekä nauttimaan Lettulan suussasulavat lätyt osana Valkeakosken Vesistöviikon tapahtumaa.

Elluyellow Valkeakoskella
Elluyellow Valkeakoskella

Lotilanjärveltä lähdimme polkemaan kohti toukokuussa avattua Walklandia, maksutonta elämyspuistoa, jossa tyttöset ravasivat yli keppariradan esteiden iloisesti – aivan ilman keppariakin 😀

Ravien jälkeen kiersimme kuvankauniin Riippusiltojen lenkin. Halki upeiden järvi- ja metsämaisemien kiertävä lenkki on reilun 3km mittainen ja pyörille on tehty portaisiin näppärät liuskat. Ehkäpä vieläkin nautittavampi tämä lenkki olisi kuitenkin kävellen tai juosten. Ens kerralla!

Elluyellow Valkeakoskella

Koska päivä oli upean aurinkoinen ja lämmin, pulahdimme vielä aivan keskustassa sijaitsevalla Kirjaslammen uimarannalla virkistävän uinnin: ai että!

Tiesitkö muuten, että Valkeakoski juhlii tänä kesänä 100-vuotissynttäreitään? PALJON ONNEA! 🙂

Elluyellow Valkeakoskella

Keskustassa pyöräillessä tein äkkipysähdyksen myös KIRPPIS-kyltin kohdalle ja löysinkin Walkkistorilta mm. Finelin isomman sydän-mukin vain 9€:lla! Lisäksi matkaani lähti pari rönsyliljaa muutamalla eurolla ja nätti rottinkinen kukkateline (8€).

Antoisan kesäpäivän kruunasi monipuolinen ja hulppea kesäilta Hotelli Waltikassa. Pelasimme alkuun kierroksen minigolfia ja jäimme aivan koukkuun koko perhe! 🙂

Elluyellow Valkeakoskella

Minigolfin jälkeen nautimme ihanan illallisen Waltikan ravintolassa. Popsi Koskissa -ravintolaviikon kunniaksi oli katettu kesäpöytä kera mm. itse savustetun lohen ja aamulla nostettujen perunoiden. Tytöt söivät täällä kuulemma elämänsä parhaan kanakorin – lapsiystävällisen tarjoilijan haastatellessa heitä ilahduttavasti <3

Elluyellow Valkeakoskella

Ilta huipentui vielä löylyihin ja paljuiluun Waltikan vierellä sijaitseavalla, aivan upealla ja vasta toukokuulla avajaisia juhlineella, saunalautalla. Ja missä maisemissa!!! 🙂

Elluyellow Valkeakoskella
Elluyellow Valkeakoskella

”Vitsit tää on upee! Onks tä vaan meille!?”

Tyttäreni ensimmäistä kertaa saunalautalle päästessään
Elluyellow Valkeakoskella
Elluyellow Valkeakoskella

M/S Waltikka Saunalauttaa voi varata kokous- ja virkistyskäyttöön Waltikan kautta. Suosittelemme mitä lämpimimmin!

Juuri avattu Villa Palmurinne tarjoaa tunnelmallisen yösijan kauniissa 1930-luvulla rakennetussa talossa

Elluyellow Valkeakoskella

Meitä todella onnisti: saimme yösijan Villa Palmurinteestä, joka oli avattu majoittujille vasta kaksi viikkoa sitten! Talo oli toiminut ennen palvelukotina ja nyt saanut uuden elämän majatalona.

Hauska yhteensattuma oli, että talo oli rakennettu tismalleen samana vuonna kuin meidän kotimme: vuonna 1936 <3 Talo oli uudistettu vanhaa kunnioittaen.

Elluyellow Villa Palmurinteessä

Ihastuin erityisesti majatalon upeaan sisustukseen: jokainen huone oli sisustettu omannäköisekseen. Minna-emännän kanssa tulikin höpöteltyä juttu jos toinenkin kirpputoreista, vintage-tapeteista ja keltaisista aarteistamme 🙂

Ostinpa Minnalta yhden upean keltaisen lampunkin, jonka tuutte varmasti näkemään myöhemmin.

Elluyellow Valkeakoskella Villa Palmurinteessä

Villa Palmurinteessä on yhdeksän huonetta. Huoneena meillä oli kaksi vähän pienempää huonetta, jotka sijaitsivat lapsiperheelle näppärästi aivan vierekkäin. Ai että, miten hyvin nukuimme!

Runsaalla aamiaisella nautimme Minna-emännän kauniista keltaisesta kattauksesta ja mm. uunituoreista patongeista ja raikkaista mansikoista & mustikoista. Kuinka onnellinen sitä olisikaan, jos aloittaisi jokaisen aamunsa tällaisella kattauksella!

Elluyellow Valkeakoskella

Kesäpäivä nro 2 sisälsi huikeita luontoelämyksiä ja mielenkiintoista kulttuuria juuri meidän makuun

Elluyellow Valkeakoskella

Valkeakosken reissumme toisen kesäpäivän aloitimme Villa Palmurinteen lähellä sijaitsevalla Vallonjärven luontopolulla. Lintutornista näkyi kauniit maisemat ja tytöt saivat nyt harjoitella vuorostaan vähän ympäristöoppia lintujen äärellä 😉

Elluyellow Valkeakoskella

Sitten nappasimme auton alle, jotta tyttärien virta riittäisi koko päiväksi; aikuisille ja vähän isommille lapsille pyörät passaisivat kyllä kulkupeliksi täksi toiseksikin päiväksi mainiosti. Suuren osan päivästä pyhitimme nimittäin luontoelämyksille Sääksmäellä, josta pikkulinnut olivat laulaneet tosi kauniisti.

Ensin vierailimme Voipaalan taidekeskuksessa, joka oli aivan huikean kauniissa keltaisessa rakennuksessa. Hauskan kotoinen olo tuli, kun sisään astuessamme kaikkialla näkyi keittiöstämme tuttua Lukko-tapettia 😀

Tutustuimme todella kauniiseen näyttelyyn, jota suosittelen jokaiselle kaltaiselleni värien rakastajalle. Nautimme myös Kartanokahvilassa herkullisen keittolounaan – todella sydämellisen henkilökunnan tarjoilemana <3

Elluyellow Voipaalassa

”Parasta bataattikeittoa ikinä!”

10-vuotias tyttäreni Voipaalan keittolounaalla nauttiessaan

Keiton vahvistamina kävelimme Rapolanharjun maisematasanteelle. Rapolanharjun linnavuori on Suomen suurin ja näköalat tasanteelta olivat kyllä sanoinkuvailemattoman hienot. Reitti sinne oli todella mukavan pituinen ja perheen pienimmillekin retkeilijöille varsin passeli: 1,4 km.

Elluyellow Valkeakoskella
Elluyellow Valkeakoski

Seuraavaksi otimme suunnaksi Visavuoren. Matkalla sinne kurkkasimme Pappilanniemen laavua, jonne pääsee makkaraa paistelemaan ja frisbeegolfia pelaamaan hauskasti vetolossilla. Ensi kerralla tänne!

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin taitelijakoti ja ateljee. Noin vartin mittaisessa opastuksessa pääsi mielenkiintoisella lailla sukeltamaan sisään Visavuoren historiaan ja Wikströmin elämään.

Elluyellow Valkeakosken Visavuoressa

Näyttelytiloja kiertäessä pääsi lisäksi inspiroitumaan vanhan ajan sisustuksesta sekä kokemaan valtavaa vihersisustuskateutta – katsokaapa vaikka tätä huikeaa talvipuutarhaa!!

Elluyellow Valkeakosken Visavuoressa

Lisäksi naureskelimme Kari Paviljongin pilapiirustuksille ja nautimme herkulliset kahvit tunnelmallisessa museokahvilassa.

”Uuuuu tääl on taiteellista! Ja näitä suklaa- ja kinuskijuustokakkuja ois tosi kiva tehdä kotonakin: saiskohan reseptin?”

8-vuotias tyttäreni, taiteen ja kakkujen ystävä

Kuulimme myös, että tänne Visavuoreen pääsee myös laivalla: niin Valkeakoskelta, Tampereelta kuin Hämeenlinnastakin. Matkan varrelta napataan pyöräilijöitä kyytiin myös muistakin satamista. Sisävesiristeilyitä Valkeakoskella toteuttaa mm. Pirkka Lines.

Elluyellow Visavuoressa

Visavuoren jälkeen suuntasimme Sääksmäen ihanalle uimarannalle: Ritvalan kylän Hakalanrantaan. Tämä piiiiiitkään matala ja todella kaunis hiekkaranta oli täydellinen lasten vesitemppuihin – ja tulipa sitä itsekin pulikoitua tovi jos toinenkin.

Elluyellow Valkeakoskella

Niin vain toinen kesäpäivämmekin Valkeakoskella oli taittumassa illan puolelle.

Pääsimme vielä ennen kotiinlähtöä nauttimaan herkulliset hampurilaisateriat Valkeakosken Pancho Villassa. Rakastamme koko perhe Panchon hampurilaisia – nyt saimme vielä nauttia ne harvinaisen upeissa järvimaisemissa. Mä maistoin ekaa kertaa halloum-hampparia ja meinaan kyllä nauttia siitä toistekin.

Elluyellow Valkeakoskella

Sitten lähdimme kotimatkalle – tyytyväisinä ja onnellisina. Olipa täydellinen päätös kesäkuun kotimaanmatkailulle nämä kesäpäivät Valkeakoskella!

Lämpimät suosittelumme; me menemme ainakin varmasti uudelleen 🙂

Aurinkoterkuin,

Ellu

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp