Search
Close this search box.

Vuoden 2023 unelmani ja aito ystävä niiden toteuttamiseen

Oman talouden tuokio keltaisessa keittiössä

Vuoden 2023 unelmani ja aito ystävä niiden toteuttamiseen: Aito Säästöpankki

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Aito Säästöpankki kanssa.

Uusi vuosi innostaa monia meitä unelmointiin – ja ihana niin <3

Itsekin huomasin joululomalla taitteessa jo toisessakin haaveilevani monenlaisista unelmista alkavalle vuodelle 2023.

Eikä ehkä yllätä ketään teistä, että moni noista unelmistani vaatii toteutuakseen rahaa…

Siksipä olin tosi iloinen, kun kalenterissani oli heti tammikuun alulle merkintä ”Oman talouden tuokio: Aito Säästöpankki”. Pääsin nimittäin viime lokakuisen Tampereen Hämeenkadun konttorin vierailun jälkeen testaamaan Aito Säästöpankin Oman talouden tuokiota etänä.

Tässä blogijutussa nostankin teille Vuoden 2023 kolme isoa unelmaani ja vinkit, jotka sain tuosta Oman talouden tuokiosta mukaan matkaani Aito Säästöpankin säästämisen ja sijoittamisen asiantuntijalta Hanna Ulvilalta. Nostan teille myös 3 vinkkiä, joiden avulla voit aloittaa säästämisen omia unelmiasi varten.

Ja paljastan teille myös aikamoisen yllätyksen, minkä tämä tuokio oman taloutemme äärellä sai meidät tänään tekemään… 😀


Unelma nro 1: Elää yksinkertaisen hyvää ja värikästä arkea.

Tässä maailman tilanteessa isoin unelmani on elää arkea, jossa riittää ruokaa, lämpöä ja hymyjä. Arkea, jossa huominen ei huoleta. Arkea, jossa päivittäisiin ja tarpeellisiin menoihin riittää varmasti mukavasti raha.

En selvästi ole ainut. Säästöpankin vuosittain tekemän Säästämisbarometrin mukaan etenkin 45-55- vuotiaiden turvallisuuden tunne omaa talouttaan kohtaan väheni vuonna 2022 jopa 18% vuoteen 2021 verrattuna. Myös unettomat yöt ovat lisääntyneet viisi prosenttiyksikköä.

Tämän unelmani suhteen palasimme Hannan kanssa viime syksyn keskusteluihimme, kun kysyin IG-livehetkessä Hannalta, minkä verran nykyaikana pitäisi olla ”jemmassa pahan päivän varalle sukan varressa tai patjan alla”.

Hanna muistutti, että on tosi henkilökohtaista ja yksilöllistä, minkä kokoinen taloudellinen puskuri tuo kellekin meistä turvallisen olon arkeen. Yleinen ohje on, että tilillä kannattaisi olla kahden kuukauden nettoansioiden kokoinen summa rahaa sen kuuluisan pahan päivän varalle.

”Paha päivähän” tässä ajassa nyt tarkoittanee ainakin meidän kohdallamme esimerkiksi paukkupakkasia, vanhan sähkösopimuksen päättymistä tai asuntolainan korkotarkistusta. Kaikkiin näihin voi onneksi jonkin verran varautua ja niihin saa asiantuntevaa tukea Aito Säästöpankista.


Unelma nro 2: Päästä etelän aurinkoon nauttimaan

Ehkä joku teistä muistaa, milloin kävimme viimeksi etelän lomalla?

Helmi-maaliskuun vaihteessa 2020. JEP! Matkaamme yritti lannistaa niin historian kovin hiekkamyrsky kuin juuri alkava covid-pandemiakin, mutta nautimme kuitenkin tuosta viikon Kanarian matkastamme valtavasti.

Olemmekin unelmoineet puolisoni ja tyttärieni kanssa tuosta lähtien revanssista. Mutta kuten monilla meistä, aika ei ole niin sanotusti ollut optimaalisen otollinen matkusteluun. Toisaalta juuri matkustelun ja muun vähentyminen pandemia-aikaan sai Säästöpankin Säästämisbarometrin mukaan suomalaisissa aikaan hyvinkin positiivisen säästämisvireen.

Puolisoni hauskasta ideasta mekin olemme säästäneet pitkästä aikaa perinteisellä tavalla. Koko vuoden 2022 ajan puolisoni ja tyttäreni keräsivät kauppareissulla kaikki pullopanteista saadut käteiset säästölippaaseen. Tähän valtavaan keltaiseen säästönorsuumme – eli ”kanariajemmaan” – onkin kertynyt jo aika kivasti helisevä summa 🙂

Nyt matkakuumeemme on jo äitynyt niin vakavaksi, että mikään mittarin asteikko ei tunnu riittävän. Puhuimmekin vuodenvaihteessa, että perheemme yhteinen iso unelma on lähteä etelän aurinkoon tämän vuoden aikana.

Elluyellow ja Säästöpankki, värikäs huone

Tämän unelmani kohdalla Hanna avasi minulle hyvin lyhyt- ja pitkäkestoisen säästämisen eroja. Ihanan kansantajuisesti sain kuulla vaihtelevista korko- ja osakesijoituksista sekä riski- ja tuotto-odotuksista.

Yhtenä hyvänä vaihtoehtona etelänmatkan säästämiseen noin puolen-puolentoista vuoden aikahaitarilla olisivat esimerkiksi korkosijoitukset.

Teimme tällä viikolla puolisoni kanssa suunnitelmaa, milloin haluaisimme matkaan lähteä, millä budjetilla ja millainen säästämissuunnitelma olisi meille paras.

Tästä matkasta unelmoidessani muistin parhaimman taloudellisen ohjeen, jonka olen omilta vanhemmiltani saanut:

”Elä elämääsi mieluummin eteenpäin kallellaan. Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.”

…ja niinpä pari yötä ajatuksen päälle nukuttuamme päätimme puolisoni kanssa: lähdemme reissuun jo tänä talvena! Tänään varasimme matkan Kanarialle maaliskuun aluksi 🙂 🙂 🙂

Valitsimme käyttää matkaa varten vähän säästöjämme – juu, hiukan enemmän tarvitsimme kuin säästölippaaseen oli kertynyt 😉 Lisäksi päätimme nipistää tammi-helmikuussa kulutuksemme minimiin. Uskomme, että tämän matkan odotuksen voimalla maistuu myös työnteko ja säästäminen paremmalta tämän 47 päivän ajan.

Onkin mielestäni tärkeä taito huomata, milloin on aika haaveilla ja säästää, milloin taas on aika toimia ja ostaa.

…kesävaatteet, rusketus ja jäätelö: here we come!! 😀


Unelma nro 3: Aloittaa kunnon haaveilu ja säästäminen seuraavaan keltaiseen remonttiin

Keltainen keittiö

Viimeisenä vuoden 2023 unelmanani on aloittaa kunnon haaveilu ja konkreettinen säästäminen kotimme seuraavaan keltaiseen remonttiin.

Keväällä 2022 kun saimme unelmiemme keltaisen keittiön, alkoi se kuuluisa nälkä kasvaa syödessä. Varsinkin kylpyhuoneemme, saunamme ja kodinhoitohuoneemme olisivat jollain aikavälillä vastaavan ison muutoksen tarpeessa…

Tällaisissa, aikahaitarilla useamman vuoden pitkäjänteisemmässä unelmoinnissa, Hanna nosti hyvin kaksi vaihtoehtoa. Voimme joko säästää esimerkiksi kuukausittain korko- ja osakesijoitusten avulla tai sitten toteuttaa remontin suunnitelmallisesti rahoituksella.

Sain jälleen selkeää ohjeistusta lainojen korkojen ja rahastojen tuotto-odotusten ynnäilystä. Pohdimme ja laskeskelimme yhdessä myös tilanteita, jolloin säästöjä kannattaa ”pistää palamaan” ja toisaalta tilanteita, jolloin lainan ottaminen voi olla edullisempaa.

Keskustelun lomassa Hanna esitteli jälleen teemoja visuaalisesti todella havainnollisesti – kera erilaisin kuvioin ja kaavioin. Tuokion päätteeksi sain keskustelusta myös selkeän yhteenvedon itselleni, mikä auttoi teemaan palaamista itse ja puolison kanssa keskustellen.


Näin aloitat säästämisen omia unelmiasi varten

 1. Kirjaa ylös tulot ja menot.
  Paljonko jää säästöön, kun pakolliset menot on huomioitu? Oletko valmis tinkimään jostakin unelmiesi toteuttamista varten?
 2. Ole realistinen.
  Saavutat unelmasi sitä todennäköisemmin, mitä realistisemman suunnitelman säästämiseen teet heti aluksi.
 3. Keskustele asiantuntijan kanssa erilaisista vaihtoehdoistasi sekä tuotto-odotuksistasi ja riskinsietokyvystäsi.
  Varaa esimerkiksi ilmainen Oman talouden tuokio Aito Säästöpankista.

  Vinkit antoi Aito Säästöpankin säästöpankkiiri Hanna Ulvila.

Tiesitkö, että ne ihmiset, jotka säästävät, ovat Säästöpankin Säästämisbarometrin mukaan myös onnellisempia kuin ne, jotka eivät säästä?

Säästöpankin Säästämisbarometri 2021

Varaa aika Oman talouden tuokioosi etänä tai lähimmässä Aito Säästöpankissasi

Varaa aika Oman talouden tuokioosi näppärästi netistä tai soittamalla. Aito Säästöpankin aitoja ystäviä unelmillesi löydät laajasti ympäri Pirkanmaan, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan. Suosittelen lämpimästi!

Kurkkaa myös syksyn yhteistyöjuttu ja TOP 5 hyödyt, jotka koin tuolloin ensimmäisestä Oman talouden tuokiostani.

Iloa unelmien poluillesi toivottaen,

Ellu


Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp