Search
Close this search box.

Vietä ihanat kesäpäivät Nokialla – lapsiperheiden unelmakohteessa!

Scandic Eden Elluyellow lapsiperhe lähiseutumatkailulla
Scandic Eden Elluyellow lapsiperhe lähiseutumatkailulla
Elluyellow Suomen suven suloisimmat keltainen emalipannu täynnä kukkia.
Kesän 2020 ajan blogissani nautitaan kotimaamme kesästä Suomen suven suloisimmat-sarjalla.

Meidän perheellä on startannut nyt neljäs kesä nokialaisina. Olemme näiden vuosien aikana niin aikuiset kuin lapsetkin (5- ja 7-vuotiaat tyttäret) rakastuneet kotikaupunkiimme täysin!

Haluankin nyt yhteistyössä Visit Nokian kanssa nostaa teille tämän kesän parhaimmat tärpit ja kutsua:

Tervetuloa viettämään ihania kesäpäiviä Nokialle!

Ehdotus kesäpäivien ohjelmaksi:

  • Lomakirjojen lainaus ja taiteesta nauttiminen kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa
  • Pienempien ja isompien vesipetojen kylpyläpäivä Scandic Edenissä
  • Maalaisromanttinen yö Knuutilan kartanossa
  • Vanhan ajan miljööhön sukeltaminen Hinttalan museoalueella + ehkäpä luontoretki ja uimarantapäätös ihanille päiville

Upouusi kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

Elluyellow kirjasto- ja kulttuuritalo Virta

Kesäpäivä Nokialla kannattaa aloittaa keskustan upouudesta kirjasto- ja kulttuuritalo Virrasta. Tämä hieno Pekka Kolin suunnittelema rakennus valmistui vuoden 2019 lopussa. Koronan rauhoituttua kesäkuun alussa pääsimme me kaupunkilaiset ja muut kiinnostuneet sitä myös sisältä ihailemaan.

Kirjasto- ja kulttuuritalo Virran tilat hurmasivat heti koko perheemme avaruudellaan, valoisuudellaan ja värikkäällä sisustuksellaan. Keltaiset kokolattiamatot ilahduttivat erityisesti minua – tyttäreni taas ihastuivat lasten osaston hauskoihin hyllyihin. Yläkerran aikuisten osastolta pystyy myös näppärästi kurkkimaan alakerran lasten osaston pikkuisia innokkaita lukijoita.

”Oi äiti kato, sun lemppariväriset portaat!”

7-vuotias tyttäreni
Elluyellow kirjasto- ja kulttuuritalo Virta Nokialla.

Suuret lasiseinät tuovat kerroksiin ihanasti luonnonvaloa. Niiden äärelle asetelluissa tuoli- ja pöytäryhmissä voi tutustua rauhassa kirjoihin ja lehtiin. Sisustussuunnittelusta vastannut Hanna-Marie Naukkarinen on tehnyt upeaa työtä viihtyisän ja samanaikaisesti modernin, mutta kuitenkin kotoisan tilan luomisessa.

Kesäkirjojen lainaamisen lisäksi lisäksi Virrassa kannattaa pysähtyä kauniin ja värikkään taiteen äärelle. Taidetila Raamissa on tänä kesänä esillä taiteilija Ossi Somman yhteiskunnallisesti kantaaottavia teoksia. Taidetila Romussa taas on esillä Martti ja Sirkka-Liisa Helinin taidekokoelmaa Harlekiini ja Häränkallo-nimisessä näyttelyssä, jossa sukelletaan erityisesti pirkanmaalaiseen taiteeseen.

Elluyellow kirjasto- ja kulttuuritalo Virta Nokialla.
Hannu Pulkkinen: Tippapeli. 2002.

Taidetta on näyttelyjen lisäksi ripoteltu hyvällä maulla ympäri rakennusta. Tämä upea taideteos, Tippapeli, kuvastaa veden pisaroita ja sen virtausta. Teos on hankittu jo vuonna 2002: silloin jo tätä uutta kirjastotaloamme varten! Arkkitehti on ottanut rakennuksen suunnitteluvaiheessa teoksen koon ja muodon huomioon.

Minun lempparitauluni löytyi kahvilasta; syreenit kahvilapöydässä täydellisesti siihen vieläpä stailattuna <3

Lasten kesän odotetuin kohde: Scandic Eden

Kesäkirjat kainalossa ja kulttuurista nautittua on etenkin takapenkin porukka varmasti jo valmis UIMAAN! 🙂

Kylpylähotelli Scandic Eden oli puolisen vuotta remontissa, kun kylpylän tiloja, hotellihuoneita ja ravintoloita uudistettiin. Uudistusten jälkeen Eden ehti olla avoinna vain pari viikkoa ennen sulkemista koronan vuoksi. Nyt pääsimme katsastamaan kesäkuun puolivälissä jälleen ovensa avanneen kylpylän uudistukset. Tytöt laskivat öitä tähän päivään!

Pukuhuoneet sekä suihku- ja saunatilat olivat kokeneet isoimmat uudistukset. Tilat ovat nyt todella raikkaat, tyylikkäät ja kutsuvat nautiskelemaan!

Saunauudistukset olivat niin meidän aikuisten kuin lastenkin mieleen. Kaikki kolme saunaa (normaali sauna, höyrysauna ja hemmottelusauna) olivat tilavia ja kauniisti stailattuja. Hemmottelusauna oli meidän tyttöjen lemppari: rentouttavan musiikin soidessa sai nauttia tulikärpästen tanssista ja seurata värikkäiden keijujen ilmestymistä!

”Vauuuuu! Minkäköhän värinen keiju seuraavaks tulee? Oooooo, ihana!”

Tyttöjen nautiskelua hemmottelusaunassa

Allasosastolla oli suoritettu enemmän teknisiä, kuten veden lämpötilaan ja puhtauteen liittyviä uudistuksia. Tytöt tykkäsivät, että altaat olivat tuttuja, aiemmin jo todella hyviksi koettuja. Värikkäissä lastenaltaissa he viihtyivät tovin, mutta iso allas ja siihen aina tasatunnein ilmestyvät aallot olivat kyllä ehdottomasti suosikit! 7-vuotias laski liukumäkiä kerta toisensa jälkeen ja 5-vuotias nautti uimaharjoituksistaan sopivasti syvenevässä altaassa.

”Musta tuntuu, että tä on jotain unta, ku tääl on niin ihanaa!”

5-vuotias vesipetoni

”NAM! Jäätelötankkaus ja taas päästään uimaan: kyllä meidän kelpaa!”

7-vuotias vesihirmuni

Lasten riemua oli ihana katsella! Sen lisäksi me aikuiset nautimme pore- ja kuuma-altaista, kaikessa rauhassa saunomisesta ja todella herkullisista ruuista.

Sisääntuloaula ja ravintolamaailma on remontin aikana uudistettu täysin. Ihastuin heti upeisiin viherseiniin, jotka toivat kylpylään raikkaan ja viihtyisän tunnelman. Myös ravintolan pöytäryhmät olivat tyylikkäät ja aseteltu sopivan väljästi erityisesti tämän kesän tilannetta ajatellen. Tämän aularavintolan lisäksi hotellista löytyy iltapainotteisesti auki oleva Little Italy -à la carte ravintola sekä aamiaisbuffetravintola hotellin asiakkaille.

Hotellihuoneitakin on remontin aikana uudistettu ja erityisesti lapsiperhematkailijoita ajatellen on tehty hyvältä kuulostavia uudistuksia. Esimerkiksi lisävuoteiden mahtuminen sänkyjen alle piiloon tuo tervetulleen tilan tunnun huoneeseen. Myös uudistetut ilmastoinnit on alkukesän helteissä testattu erinomaisesti toimiviksi ja raikkaan yösijan tarjoaviksi.

Maalaisromanttinen yö Knuutilan kartanossa

Elluyellow vierailemassa Nokian Knuutilan kartanossa, päärakennus

Kylpyläpäivän päätteeksi pääsimme kokemaan tunnelmallisen kartanoyön kauniissa Knuutilan kartanossa, Siurossa, vain 10 minuutin päässä Nokian keskustasta.

Knuutilan kartanon historia ulottuu jopa 300-luvulle saakka. Knuutila onkin yksi Pirkanmaan vanhimpia pysyvästi asuttuja paikkoja. 1400-luvulla paikalla sijaitsi Pirkkalan mahtavin kartano.

Vielä 1900-luvun taitteessa Knuutila oli Pirkkalan suurin maatila, pinta-alaltaan hulppeat 642 hehtaaria! Vuonna 1964 kartano myytiin Nokian kauppalalle ja vuodesta 1977 sitä on hallinnut kotiseutuyhdistys Siuro-seura, jonka toimesta kartanoa on remontoitu ihailtavin talkoovoimin.

Elluyellow vierailemassa Nokian Knuutilan kartanossa, päärakennus sisältä

Nykyään kartanossa tanssitaan esimerkiksi häitä ja vietetään muita juhlia sekä pidetään kokous- tai virkistyspäiviä. Kartanoon mahtuu yöpymään jopa 35 maijoittujaa ja juhlatilat ovat jopa 100 vieraalle.

Kartanossa toimiva pitopalvelu Kartanon Miina loihtii tilaisuuteen jos toiseenkin suussa sulavia herkkuja. Syksystä eteenpäin pääsee kartanoon taas herkullisille brunsseille, kerran kuussa sunnuntaisin (6.9 alkaen). Myös suosittuja kakkubuffetteja saattaa olla tulossa: pysy kuulolla Miinan ihanista suunnitelmista Facebookissa.

Ennen nukkumaanmenoa pääsimme nauttimaan kartanon kotieläimistä sydämellisen oppaamme Tuulan johdolla. Pässit ja ankat hurmasivat tytöt täysin! He syöttivät eläimet innolla sekä kysyivät 1000 ja yksi kysymystä Tuulalta kartanoelämästä. 🙂 Ankkojen iltauinti oli meille aikuisillekin leveitä hymyjä tuottavaa katsottavaa.

Saimme iloksemme nukkua Aittahotellin isoimmassa, kartanon emännän mukaan nimetyssä Serafia-huoneessa. Tässä vanhan ajan tunnelmaa huokuvassa hotellissa muut huoneet ovat nimetty ihanasti kartanon lasten mukaan. Huoneemme oli nätisti sisustettu sekä oikein tilava kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle – koiranpentummekin sai siellä yöpyä.

”Ai että, miten ihanan pehmeä tämä mun sänky. Nukun tässä varmasti ainaski seiskaan!”

5-vuotias ensi kertaa kartanossa nukkuva tyttöseni

Aamiaisen sai nauttia ihanan kodinomaisesti Aittahotellin alakerran keittiössä. Kaapit ja laatikot olivat täytetty monipuolisilla leivillä ja päällisillä, muroilla, mysleillä, jugurteilla, kasviksilla ja hedelmillä. Näköala halki kartanon maiden kohti kaunista Kulovettä kruunasi herkullisen aamukahvihetken <3

Aamiaisen jälkeen suosittelen nauttimaan Siuron kauniista seuduista vielä tovin. Luonnosta nauttivien kannattaa suunnata Ruutanan tai Hakavuoren luontopoluille. Vintagea rakastavan on ehdottomasti käytävä Vintiikissä: tuossa vanhojen tavaroiden taivaassa! Ja kyläkaupan suloista tunnelmaa taas löydät Siuron kyläkaupasta, lounasta tai juotavaa Koski-baarista.

Tunnelmallinen Hinttalan museo-alue

Elluyellow vierailemassa Nokian Hinttalan museoalueella

Ennen kotimatkaa kannattaa vielä vierailla Hinttalan upeassa vanhassa miljöössä. Keskustassa, Nokian kauniin keltaisen kirkon kupeessa sijaitsevassa Hinttalan kotiseutumuseossa esitellään 1800-luvun talonpoikaiskulttuuria.

Museoon ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Usein paikalla on myös opas, joka kertoo mielellään alueesta tarkemmin. Itse tykkään täällä aina kurkkia Nokian historian hyvin havainnollistavaa aikajanaa ja oppia vähän taas uutta kotikaupungistamme. Lapset taas vierailevat mielellään ”vanhan ajan kodissa”.

”Siis mitä: onko tässä sängyssä oikeesti joku nukkunu jo 200 vuotta sitten?”

5-vuotias historian opiskelijani

Risteyksen toisella puolella, kirkon alapuolella rinteessä, on myös upeat talonpoikaiskodit, joita kannattaa käydä ihailemassa erityisesti kaikkien vanhojen talojen rakastajien sekä keltaisen ystävien <3

Kierreltyänne näyttelyt ja osteltuanne ehkäpä suloisista aittapuodeista kotiintuliaiset, on nälkä varmasti taasen yllättänyt 🙂 Museoalueen Café Hinttalassa kannattaa ehdottomasti nauttia kotimatkaa vasten herkullinen salaatti- tai keittolounas, maailman parhaat pullakahvit tai viikonloppuna yltäkylläinen piknikbrunssi.

Mikäli vielä vesipedoissa virtaa riittää, on Hinttalan kupeessa meidän perheen mielestä Nokian ehdottomasti upein uimaranta: Kennonnokan uimaranta. Siellä pääsee myös SUP-lautailemaan! Vierestä lähtee kauniit Maatialanharjun luontopolut, joiden pituuksissa on mistä valita.

Olet sydämellisesti tervetullut Nokialle!

Aurinkoisin kesäterveisin,

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp